PORUKE LIDERA RUSIJE, NEMAČKE I KINE: Putin traži jedinstvo, Angela želi promene, a Đinping bi napredak!
Foto: EPA / Mikhail Klimentyev

praznik

PORUKE LIDERA RUSIJE, NEMAČKE I KINE: Putin traži jedinstvo, Angela želi promene, a Đinping bi napredak!

Planeta -

Reč Tradicionalna obraćanja najuticajnijih svetskih političara, koji kroje sudbine miliona ljudi, privukla su veliku pažnju javnosti

MOSKVA/BERLIN/PEKING - Doček Nove godine bio je prilika da se najuticajniji svetski političari obrate svojim nacijama i u tradicionalnim novogodišnjim čestitkama najave prioritete u 2020.

Vladimir Putin, predsednik Rusije, Angela Merkel, kancelarka Nemačke, i Si Đinping, predsednik Kine, direktno kroje sudbine miliona ljudi, zbog čega su njihova obraćanja direktno prenošena na nacionalnim televizijama ovih zemalja.

foto: AP

Ambicija

Jedinstvo građana Rusije temelj je za postizanje najambicioznijih ciljeva zemlje, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Sadašnjost i budućnost Rusije i budućnost naše dece zavise od napora i doprinosa svakog od nas", rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, rusko jedinstvo je osnova za postizanje bilo kojih vrhunskih ciljeva:

"Te vrednosti su nam preneli naši preci, herojska, neraskidiva generacija šampiona. Živimo u nemirnim, dinamičnim i kontroverznim vremenima, ali mi možemo i treba da učinimo sve da se Rusija uspešno razvija i da se sve u našem životu može promeniti samo nabolje".

Za početak nove decenije nemačka kancelarka Angela Merkel građane je pozvala da budu smeli, da imaju samopouzdanja i budu spremni na nov način razmišljanja.

"Dvadesete godine mogu biti dobre godine. Iznenadimo sami sebe time šta sve možemo. Promene nabolje su moguće ako se otvoreno i odlučno upustimo u nove stvari", rekla je ona.

foto: EPA

Kancelarka se tradicionalno obraća naciji za Novu godinu u udarnom terminu. Aktuelni govor je bio 15. novogodišnji govor Angele Merkel. Ukoliko sve bude po planu, onda je ovo njen pretposlednji govor te vrste. Naredni savezni izbori su 2021. godine - bez Angele Merkel.

Optimizam

Kineski predsednik Si Đinping je uputio optimističnu poruku naciji:

"Kineski narod se ne plaši ni teškoća ni prepreka. Kina će nepokolebljivo ići putem mirnog razvoja, dosledno čuvati mir u svetu i unaprediti zajednički razvoj. Želimo da sa narodima širom sveta ulažemo zajedničke napore u izgradnju „Pojasa i puta“, u stvaranje zajednice kolektivne budućnosti i ostvarenje lepše budućnosti čovečanstva", istakao je Si.

(Kurir.rs / Foto:EPA / Mikhail Klimentyev)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track