LAVROV HITNO RAZGOVARAO SA POMPEOM ZBOG UBISTVA SULEJMANIJA: SAD je prekršila međunarodno pravo, ovo ne vodi ka miru
Foto: AP/Mandel Ngan/Pool

tenzije u iranu

LAVROV HITNO RAZGOVARAO SA POMPEOM ZBOG UBISTVA SULEJMANIJA: SAD je prekršila međunarodno pravo, ovo ne vodi ka miru

Planeta -

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je u telefonskom razgovoru s američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom da ubistvo komandanta iranske elitne jedinice Kuds Kasema Sulejmanija predstavlja kršenje normi međunarodnog prava, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kako se navodi u saopštenju, Lavrov i Pompeo su razgovarali o situaciji u vezi sa ubistvom Sulejmanija tokom vazdušnog napada američke vojske na aerodrom u Bagdadu, prenosi Itar Tas.

"Lavrov je naglasio da se namernim akcijama jedne države članice UN usmerenim ka likvidaciji zvaničnika druge države članice UN, posebno na teritoriji treće suverene države, a bez prethodnog obaveštenja, grubo krše principi međunarodnog prava i da bi to trebalo osuditi", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

Lavrov je pozvao Vašington da prekine sa "nezakonitim nasilnim taktikama" i da probleme rešava za pregovaračkim stolom.

"Ruski ministar istakao je da je ovaj korak SAD praćen ozbiljnim posledicama po mir i bezbednost u regionu i da ne pomaže u naporima da se pronađe rešenje za teška pitanja, koja su se nakupila na Bliskom istoku. Naprotiv, to vodi ka novom talasu eskalacije", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP/Mandel Ngan/Pool)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track