ŠPANIJA USKORO DOBIJA NOVU VLADU: Socijalisti postigli dogovore sa nekoliko malih stranaka! (VIDEO)
Foto: Profimedia

uskoro kraj političke krize

ŠPANIJA USKORO DOBIJA NOVU VLADU: Socijalisti postigli dogovore sa nekoliko malih stranaka! (VIDEO)

Planeta -

Vladajuća Španska socijalistička radnička partija (PSOE) premijera Pedra Sančesa postigla je dogovore s nekoliko malih regionalnih stranaka koji će joj omogućiti da sledeće nedelje formira novu vladu i okonča gotovo jednogodišnju političku krizu u zemlji.

PSOE je dogovore postigla juče, u poslednjem trenutku, sa brojnim strankama koje su joj obećale da će na glasanju o vladi u utorak biti uzdržane i tako omogućiti da Sančes bude reizabran za premijera.

Španci su u 2019. dva puta glasali na vanrednim parlamentarnim izborima. Socijalisti su i u aprilu i u novembru osvojili najviše glasova, ali ne i apsolutnu većinu mandata, zbog čega im je bila potrebna podrška drugih stranaka.

Sančes koji je postao premijer u junu 2018. pošto je parlament izglasao nepoverenje konzervativnoj vladi Marijana Rahoja, nalazi se na čelu tehničke vlade nešto manje od godinu dana.

Posle izbora održanih 10. novembra, Sančes je postigao koalicioni sporazum s levičarskom koalicijom Ujedinjene možemo (Unidas podemos) s kojom socijalisti zajedno imaju 155 od 350 mesta u parlamentu, a za apsolutnu većinu nedostaje im 21 poslanik.

Socijalisti su od tada nastojali da obezbede podršku regionalnih partija ili bar njihovo obećanje da će biti uzdržane na glasanju.

Ako Sančes u nedelju, u prvom krugu glasanja, ne dobije podršku 176 poslanika, kako se očekuje, onda će mu u drugom krugu glasanja, u utorak, biti dovoljno da dobije prostu većinu - više glasova za nego protiv, pa bi mu uzdržanost malih stranaka s kojima je danas postigao dogovor omogućila da bude reizabran.

Ako Sančes bude reizabran za premijera, naći će se na čelu prve koalicione vlade od obnove demokratije 1978. godine, tri godine posle smrti dugogodišnjeg fašističkog diktatora Franciska Franka.

Iako socijalisti tvrde da će dogovori koje su postigli s malim strankama omogućiti da njihova koaliciona vlada opstane sve četiri godine mandata, oni će prilikom usvajanja zakona morati da se oslanjaju na dobru volju 20-ak poslanika koji će u utorak biti uzdržani, što nagoveštava da će se Sančes suočavati s teškoćama.

Najveće sumnje u pun mandat vlade proizlaze zbog Sančesovog dogovora o uzdržanosti sa separatističkom Republikanskom levicom Katalonije (ERC), koja ima 13 poslanika.

Kurir.rs/Beta

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track