AMERI SE POVLAČE IZ IRAKA?! MINISTAR ODBRANE SAD POŽURIO DA DEMANTUJE: Nije doneta odluka o odlasku vojnika
Foto: AP

panika

AMERI SE POVLAČE IZ IRAKA?! MINISTAR ODBRANE SAD POŽURIO DA DEMANTUJE: Nije doneta odluka o odlasku vojnika

Planeta -

BEOGRAD / VAŠINGTON - Ministar odbrane SAD Mark Esper izjavio je danas da Vašington nije doneo odluku o povlačenju vojnika iz Iraka, pošto se pojavilo pismo američkog generala u kojem se nagoveštava odlazak Amerikanaca iz te zemlje.

"Nije doneta bilo kakva odluka o napuštanju Iraka. Niti ima odluke da odlazimo, niti smo poslali bilo kakve planove za povlačenje ili za pripremu povlačenja", rekao je Esper novinarima, u vreme veoma zategnutih odnosa SAD sa Iranom, prenosi Asošiejted pres.

Esper je kazao da ne zna ništa o pismu generala američke vojske u kojem se nagoveštava da su u toku pripreme za povlačenje vojske iz Iraka, ali je naveo da ima izvesnog pregrupisavanja snaga SAD.

Šef Pentagona je dodao da SAD ostaju posvećene borbi protiv ekstremista Islamske države u Iraku i regionu.

Irački parlament juče je zatražio od vlade da protera iz zemlje snage medjunarodne koalicije na čelu sa SAD.

Agencija Frans pres javila je ranije danas da je njen novinar video pismo generala Vilijama Silija, komandanta američkih snaga u Iraku, kojim SAD obaveštavaju vojnu komandu Iraka o "repozicioniranju" koalicije antidžihadističkih snaga kako bi se "bezbedno i efikasno povukle iz Iraka".

"Poštujemo vašu suverenu odluku kojom naredjujete naš odlazak", stoji u pismu čiju su autentičnost za AFP potvrdili jedan američki i jedan irački vojni zvaničnik.

Tenzije širom Bliskog istoka znatno su povećane otkako su SAD u petak ubile iranskog generala Kasema Solejmanija, po mnogima drugog najmoćnijeg čoveka u Iranu. Napad je izveden bespilotnom letelicom na bagdadskom aerodromu.

(Kurir.rs / Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track