BOŽIĆ ŠIROM SVETA: Kad Srbi zapucaju u ovom američkom gradiću niko ne može da veruje! A ovako se slavi u Africi (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Printscreen

božić

BOŽIĆ ŠIROM SVETA: Kad Srbi zapucaju u ovom američkom gradiću niko ne može da veruje! A ovako se slavi u Africi (VIDEO)

Planeta -

Najradosniji hrišćanski praznik - Rođenje Hristovo - 25. decembra po julijanskom, to jest 7. januara po gregorijanskom kalendaru, osim Srba, proslavlja deo pravoslavaca, ali i pripadnici većine drevnoistočnih (nehalkidonskih) crkava.

Iako su mnoge pravoslavne crkve prešle na novi kalendar, Božić se po starom slavi širom Rusije, Belorusije, Moldavije i Gruzije, kao i Ukrajine (gde ima više podela). Božić će 7. januara proslaviti i pripadnici nekih drevnoistočnih crkava - Kopti, Etiopljani i Eritrejci.

Egipatski Kopti su inače najveća hrišćanska zajednica na Bliskom istoku. Međutim, njihovo slavlje skoro svake godine prekinu islamski teroristi, pa se i ovaj Božić očekuje s oprezom i strahom od novih napada džihadista. Božić će slaviti i hrišćani u Etiopiji, gde je običaj da se u crkvu ide rano, još u četiri ujutru, a onda se u Adis Abebi organizuje veliki etiopski božićni ples.

Američki gradić Džekson u Kaliforniji svake godine 7. januara privuče veliku medijsku pažnju zbog neobičnog načina proslave Božića - masovnom pucnjavom.

Ovo mesto sa svega 5.000 stanovnika ima veliki broj Srba i pravoslavnu Crkvu Svetog Save, sagrađenu još 1894. Svake godine rano ujutru svi oni posete crkvu, pa kad se liturgija završi, izađu na ulice, izvuku pištolje i puške i zapucaju kako bi objavili svima da slave najradosniji hrišćanski praznik.

Potpuno drugačiji JERMENI SLAVE 6. JANUARA

I Jermenska crkva i Jermenska katolička crkva zadržale su stari običaj da se rođenje Isusovo slavi istog dana kad i njegovo krštenje. Kako oni koriste gregorijanski kalendar, taj praznik slave 6. januara. Jerusalimska patrijaršija Jermenske crkve koristi julijanski kalendar, pa isti praznik proslavlja 19. januara.

(Kurir.rs / Foto:Printsrin)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track