Najnovije vesti

GVAIDO UPAO U VENECUELANSKI PARLAMENT: Sukobio se sa policijom, pristalice ga nosile na rukama (VIDEO)
Foto: Profimedia

opozicija udara

GVAIDO UPAO U VENECUELANSKI PARLAMENT: Sukobio se sa policijom, pristalice ga nosile na rukama (VIDEO)

Planeta

Opozicioni lider Venecuele Huan Gvaido je nakon sukoba sa policijom ušao u zgradu Parlamenta, gde se održava sednica Nacionalne skupštine na čelu sa novim predsednikom Luisom Parom, saopštio je opozicioni parlament.

"Predsednik skupštine (Huan Gvaido) uspeo je da uđe u zgradu“, navodi se u saopštenju na Tviteru.

​Nekoliko minuta pre toga na Tviteru opozicionog parlamenta objavljen je snimak na kojem Gvaido, kog na rukama nosi gomila ljudi ispred Parlamenta, dolazi u sukob s Nacionalnom gardom i pokušava da odgurne pripadnike snaga bezbednosti i uđe u zgradu.

Nacionalna skupština Venecuele na čelu sa novim predsednikom Luisom Parom započela je svoju prvu sednicu u utorak u svetlu želje opozicije da održi svoju sednicu.

Na zvaničnoj sednici Parlamenta 5. januara umesto Huana Gvaida za predsednika Parlamenta izabran je provladin poslanik Luis Para. Predsednik Nikolas Maduro izjavio je da su tvrdnje opozicije o toku glasanja neosnovane: kvorum je dokumentovano potvrđen, a kordon oko zgrade postavljen je na zahtev samog Gvaida koji se boji provokacija. Posle toga, opozicioni poslanici su se odvojeno sastali i odlučili da on ostaje na mestu predsednika Parlamenta na rok od godinu dana.

U Venecueli su početkom 2019. godine počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsednika Nikolasa Madura ubrzo nakon što je on položio zakletvu. Niz zapadnih zemalja na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama priznalo je Gvaida za predsednika. Maduro je, zauzvrat, optužio Sjedinjene Američke Države da pokušavaju da organizuju puč kako bi postavile Gvaida za svoju marionetu i preuzele prirodne resurse Venecuele. Rusija, Kina, Kuba, Bolivija, Turska i brojne druge zemlje dale su svoju podršku Maduru kao jedinom legitimnom predsedniku Venecuele.

(Kurir.rs/Sputnjik, Foto: Profimedia)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track