GVAIDO IZVEO JOŠ JEDAN KOMIČNI UDAR: Nisu ga pustili u Kongres, pa se samoproglasio za predsednika u novinskoj redakciji
Foto: AP

preskakao ogradu iako je mogao normalno da uđe

GVAIDO IZVEO JOŠ JEDAN KOMIČNI UDAR: Nisu ga pustili u Kongres, pa se samoproglasio za predsednika u novinskoj redakciji

Planeta -

Socijalisti predsednika Nikolasa Madura izabrali su Luisa Paru za predsednika Kongresa pošto je vojska sprečila opozicionog lidera Huana Gvaida da uđe u parlament.

Pošto je Gvaido rekao da mu nije dozvoljeno da uđe u zgradu, pokušao je da preskoči ogradu, nakon čega je opozicija ispred zgrade održala paralelnu sednicu i ponovo ga izabrala na tu funkciju. Gvaido je "položio zakletvu" u redakciji jednog lokalnog lista.

foto: EPA

"To je kao kada bi Nensi Pelosi saznala da demokrate hoće da je smene sa mesta predsedavajuće Predstavničkog doma u SAD, pa ona inscenira da joj Tramp brani da uđe u zgradu. Onda otrči do redakcije Vašington posta i položi zakletvu", napisala je novinarka Anja Parampil na Tviteru.

Sprečavanje navodnog ulaska opozicije u parlament i izbor Pare, Gvaidove pristalice najpre su okarakterisale kao "parlamentarni puč".

"Upozoravamo svet da Madurov režim želi da izvede parlamentarni puč sa socijalistima i da rukovodstvo Nacionalne skupštine položi zakletvu protiv volje parlamentarne većine", napisao je opozicioni poslanik Karlos Valero na Tviteru.

1 / 3 Foto: EPA

Međutim, pojedini mediji prenose da je Gvaido namerno "pravio scenu" jer je najnormalnije mogao da uđe u Kongres, što su uradile desetine opozicionih poslanika pre njega, pa je pokušao da preskoči ogradu u čemu je na kraju bio sprečen. Da je mogao normalno da uđe, potvrdili su i opozicioni poslanici. Za to vreme socijalisti su preuzeli kontrolu nad sednicom i imenovali Paru za predsedavajućeg parlamenta.

Pre godinu dana Gvaido je rekao da mu pozicija predsednika parlamenta omogućuje da bude privremeni predsednik Venecuele.

U međuvremenu, Venecuela je pred ekonomskim kolapsom, a milioni su primorani da napuste zemlju.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track