Najnovije vesti

EVO ŠTA NAS SVE ČEKA DO 2050. GODINE: Biće novih država, a sa ovog slučaja će konačno biti skinuta OZNAKA TAJNOSTI!
Foto: AP/Profimedia/Youtube

šta nosi budućnost

EVO ŠTA NAS SVE ČEKA DO 2050. GODINE: Biće novih država, a sa ovog slučaja će konačno biti skinuta OZNAKA TAJNOSTI!

Planeta

Nekada je 2020. godina delovala kao daleka budućnost, a filmovi i romani su prognozirali da ćemo već do sada imati leteće automobile i naprednu tehnologiju.

Dosta toga je i dalje deo naučne fantastike, ali za ovih nekoliko događaja gotovo izvesno možemo reći da će se dogoditi u narednih 30 godina.

Pogledajmo samo nekoliko primera:

Nove države

Nakon što je krajem 2019. godine ostrvo Bugenvil na referendumu izglasalo nezavisnost od Papue Nove Gvineje (na čak 98 odsto važećih glasačkih listića je bilo zaokruženo "da"), možemo uskoro da očekujemo da se broj država na svetu poveća.

foto: AP

Osim toga, 2020. godine bi na refrendum trebalo da izađu i stanovnici ostrva Nove Kaledonije koji će odlučivati o tome da li će ostati u sklopu Francuske ili ne.

Nova najviša zgrada na svetu

Burdž Kalifa, zgrada visoka 828 metara, nedavno je proslavila svoj deseti rođendan. Njena izgradnja je počela 2004. godine i trajala je šest godina. Ova zgrada iz Dubaija trenutno važi za najvišu zgradu na svetu, ali ne zadugo. Naime, 2021. ili 2022. godine bi trebalo da bude završena izgradnja Kule Džeda, koja se nalazi u Saudijskoj Arabiji. Kula Džeda, čiji su temelji postavljeni 2013. godine, biće visoka neverovatnih 1.000 metara i imaće više od 200 spratova.

Svemirski hoteli

Svemirski turizam je donedavno bio samo fantazija, a sada postaje stvarnost. "Spejs eks" već ima planove da 2023. godine povede jednog srećnog japanskog milijardera na put oko Meseca. Prošlog leta NASA je objavila da je Međunarodna svemirska stanica zvanično otvorena za poslovanje kako bi primala goste na noćenju. Pored toga, do 2025. godine treba da bude otvoren i prvi pravi svemirski hotel – Fon Braunova rotirajuća svemirska stanica.

Završetak gradnje Sagrade Familije

Simbol Barselone i jedna od najčuvenijih građevina na svetu, Sagrada Familija, trebalo bi da 2026. godine bude konačno završena.

foto: Profimedia

Neverovatno je da je Barselona tek 2019. godine zvanično odobrila građevinsku dozvolu za ovu katedralu, iako je njen tvorac Antonio Gaudi podneo zahtev još 1885. godine. Izgradnja treba da bude završena na 100. godišnjicu njegove tragične smrti. Naime, ovog arhitektu i ekscentričnog genija 1926. godine pregazio je tramvaj.

Venecija ostaje bez stanovnika

Romantična Venecija već godinama polako tone, a predviđa se da će do 2028. godine život u njoj postati nemoguć. Nivo mora koji neumoljivo raste, potpomognut i klimatskim promenama, prošle godine je izazvao poplave bez presedana u jednom od najpopularnijih gradova među turistima.

1 / 6 Foto: AP

Očekuje se da Venecija, čuvena po svojim mostovima, kanalima i trgovima sa arhitekturom iz srednjeg veka i renesanse, do 2100. godine bude potpuno pod vodom.

Smanjenje arktičkog ledenog pokrivača

Porast globalnih temperatura izaziva sve veće topljenje leda na polovima, pa se predviđa dramatično smanjenje površine ledenog pokrivača na Arktiku. Severni ledeni okean bi do 2030. godine mogao da tokom leta ostane potpuno bez leda, smatraju stručnjaci.

foto: Profimedia

To je već izazvalo rast nivoa mora, kao i probleme za ljudske zajednice i životinjske vrste koje žive na severu planete. Poslednjih nekoliko godina zabeleženi su dani kada je temperatura na Arktiku išla i do 20 stepeni iznad proseka.

Kvantna teleportacija u Rusiji

Ruski naučnici su najavili da će do 2035. godine uspešno sprovesti kvantnu teleportaciju. Ali nemojte odmah da pomišljate na scene iz "Zvezdanih staza". Ne radi se o momentalnoj teleportaciji čvrstih predmeta kroz svemir. Kvantna teleportacija podrazumeva stvaranje pouzdanog sistema komunikacije koji će prenositi polarizovano stanje fotona kroz svemir.

Razotkrivanje ubistva Džona Kenedija

2038. godine će Američka nacionalna arhiva konačno ukloniti oznaku "strogo poverljivo" sa velikog broja dokumenata o ubistvu američkog predsednika Džona Kenedija. Uprkos činjenici da je prema zvaničnoj verziji za Kenedijevo ubistvo krivcem smatran Li Harvi Osvald, i dan-danas postoje brojna pitanja i nedoumice u vezi sa tim zločinom.

foto: Profimedia

Ljubitelji teorija zavera ne veruju da je Osvald delovao sam. I dok je sa dela dokumenata skinuta oznaka tajnosti 2017. godine, ostatak dokumentacije je zaključan do 2038. godine.

Eksperimentalni termonuklearni reaktor

Izgradnja Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora započeta je u mestu Kadaraš na jugu Francuske 2007. godine na udaljenosti od oko 64 kilometra od Marseja. U pitanju je najveći svetski fuzioni eksperiment. Ovaj reaktor bi trebalo da bude mnogo bezbedniji od tradicionalnih nuklearnih reaktora jer u slučaju nesreće emisija radijacije ne bi trebalo da budu visoka. Reaktor je dizajniran da proizvodi 500 megavata izlazne snage sa 50 megavata ulazne snage, odnosno da proizvede 10 puta više energije nego što potroši.

Kolonizacija Marsa

Veruje se da će do 2050. godine po Marsu hodati prvi kolonisti sa Zemlje. Oni bi mogli da stignu na Crvenu planetu kao deo projekta "Mars One", ili možda pomoću neke od letelica kompanije "Spejs eks", ali će naučnici pre toga morati da reše mnoge probleme.

foto: Profimedia

"Spejs eks" već radi na izgradnji svemirskog broda koji bi trebalo da prve koloniste pošalje na Mars. Osnivač ove kompanije Ilon Mask je uveren da je moguće da do 2050. na Marsu nikne i prvi grad.

Kurir.rs/Blic

Foto: AP/Profimedia/Youtube

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track