MEĐU POGINULIMA U AVIONSKOJ NESREĆI JE NAJVIŠE IRANACA: Avio-kompanije izbegavaju vazdušni prostor Irana i Iraka!
Foto: AP/Ebrahim Noroozi

SVE VEĆE TENZIJE

MEĐU POGINULIMA U AVIONSKOJ NESREĆI JE NAJVIŠE IRANACA: Avio-kompanije izbegavaju vazdušni prostor Irana i Iraka!

Planeta -

Među putnicima poginulim u avionskoj nesreći u Iranu bila su 82 državljana Irana i 63 Kanađana, kao i državljani Ukrajine, Švedske, Avganistana, Nemačke i Britanije.

To je na Tviteru objavio ukrajinski ministar Vadim Pristajko.

On je naveo da je poginulo 11 Ukrajinaca, među kojima devet članova posade, 10 državljana Švedske, četvoro putnika iz Avganistana, troje iz Nemačke i troje iz Britanije, prenosi Rojters.

Ukrajinski "Internešnal erlajnz" je objavio da na neodređeno vreme suspenduje sve letove za Teheran.

Ta kompanija je navela da je poslednja tehnička provera aviona obavljena u ponedeljak, dodajući da rade sve da bi se utvrdio uzrok nesreće.

Ukrajinska ambasada u Iranu je prethodno saopštila da je problem sa motorom aviona uzrok rušenja ukrajinskog aviona u Iranu, a ne raketni napad ili terorizam.

Ukrajinski avion, koji se sa 176 putnika i članova posade srušio ubrzo po poletanju sa aerodroma u Teheranu, nije proglasio uzbunu.

Avion se srušio samo nekoliko sati nakon što je Iran izveo raketni napad na dve baze u Iraku u kojoj su smeštene američke snage, u znak odmazde zbog ubistva iranskog generala Kasema Sulajmanija.

Portparol iranske službe za saobraćaj, Kasem Biniaz, izjavio je da se jedan od motora na avionu zapalio.

U avionu se nalazilo 167 putnika i devet članova posade, a poleteo je za Kijev, glavni grad Ukrajine, prenosi AP.

AVIO-KOMAPNIJE IZBEGAVAJU VAZDUŠNI PROSTOR IRANA

Pojedine svetske avio-kompanije preusmerile su letove kako bi izbegle vazdušni prostor Iraka i Irana nakon raketnih napada Irana na dve baze u Iraku koje koriste američki vojnici.

Australijski Kvantas saopštio je da će promeniti rutu na letu iz Perta ka Londonu, što znači da će moći da poveze manje putnika i da koristi više goriva, kako bi avioni na toj liniji leteli 40 do 50 minuta duže.

Melezija erlajns je takođe saopštio da će njihovi avioni zbog novonastale situacije do daljnjeg zaobilaziti vazdušni prostor Irana.

Singapur Erlajnz je naveo da će i njihovi avioni na putu ka Evropi izbegavati vazdušni prostor Irana.

Američka Federalna administracija za avijaciju (FAA) zabranila je američkim avio-prevoznicima da lete u vazdušnom prostoru Iraka, Irana, Omanskog zaliva i vodama između Irana i Saudijske Arabije, nakon iranskog raketnog napada noćas na američke vojnike u dve baze u Iraku.

Nakon njihove objave, i indijski Direktorat za civilno vazduhoplovstvo savetovao je indijskim avioprevoznicima da izbegavaju vazdušni prostor Iraka, Irana i Persijskog zaliva.

Katar ervejz je, međutim, saopštio da neće suspendovati letove ka Iraku.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP/Ebrahim Noroozi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja