REAKCIJE NA RAKETNI NAPAD IRANA: Nepromišljeno i opasno, hitno okončati sukob! Čeka se odgovor SAD! (VIDEO)
Foto: Profimedia

NAPETO NA BLISKOM ISTOKU

REAKCIJE NA RAKETNI NAPAD IRANA: Nepromišljeno i opasno, hitno okončati sukob! Čeka se odgovor SAD! (VIDEO)

Planeta -

Evropske zemlje članice NATO čekaju reakciju SAD na iranske raketne udare na vojne baze sa američkim vojnicima u Iraku, rekao je danas diplomatski izvor u Briselu za TAS S.

"Evropski saveznici NATO čekaju odgovor Vašingtona. Potom će uslediti reakcija Alijanse", naveo je taj izvor.

Iran je noćas projektilima gađao dve vojne baze u Iraku u kojima se nalaze američki vojnici, što je osveta za ubistvo komandanta jedinice Kuds Kasima Sulejmanija.

DOMINIK RAB O NAPADU: NEPROMIŠLJENO I OPASNO

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab osudio je danas iranski raketni napad na baze u Iraku koji koriste i američki vojnici i pozvao Teheran da se uzdrži od dalje vojne akcije.

"Pozivamo Iran da ne ponovi ove nepromišljene i opasne napade i da se umesto toga posveti neodložnoj deeskalaciji", poručio je Rab.

Rab je naveo da bi rat u tom regionu samo išao na ruku Islamskoj državi i drugim terorističkim grupama.

Tom Tagenhat, predsedavajući komiteta odbrane tokom prethodnog saziva britanskog parlamenta, izjavio je za BBC da bi bilo izuzetno dobro da ova akcija Irana znači okončanje tenzija kako bi obe strane mogle da se vrate pregovorima, prenosi AP.

Ministarstvo odbrane u Londonu je prethodno objavilo da u napadu nema povređenih britanskih vojnika.

Iran je ispalio 22 balističke rakete na dve vojne baze u Iraku u kojima se nalaze američki vojnici, a Iranska Revolucionarna garda, koja je preuzela odgovornost za napad, navela je da su napadi na baze "osveta za ubistvo komandanta jedinice Kuds Kasima Sulejmanija".

Pentagon je potvrdio napad, a rakete su lansirane sa teritorije Irana.

Napad na baze Al Asad i Irbil se dogodio samo nekoliko sati pošto je sahranjen komandant iranske elitne jedinice Kuds, general Kasem Sulejmani ubijen u vazdušnom napadu SAD u Bagdadu.

Predsednik SAD Donald Tramp je, nekoliko sati posle napada, na Tviteru napisao da je "sve u redu" i da se radi na utvrđivanju broja žrtava i pričinjene štete.

"Za sada sve ide dobro! Imamo najmoćniju i najbolje opremljenu vojsku na svetu! Obratiću se naciji sutra ujutru", napisao je američki predsednik na Tviteru.

AMERIČKI AMBASADOR U BERLINU: SAD NE ŽELE RAT SA IRANOM

Američki ambasador u Berlinu Ričard Grenel izjavio je danas da predsednik SAD ne želi rat sa Iranom već diplomatsko rešenje, ali je upozorio da će Vašington uzvratiti ako Teheran pređe crvenu liniju, a to je eventualna pogibija američkog ili savezničkog vojnika.

Iran je noćas projektilima gađao dve vojne baze u Iraku u kojima se nalaze američki vojnici, što je osveta za ubistvo komandanta jedinice Kuds Kasima Sulejmanija.

"Predsednik SAD Donald Tramp ne želi rat. SAD čine sve da bi to sprečile. Radimo sve da zaštitimo naše snage i diplomate. Tramp bi želeo da razgovara i da se sve diplomatski završi, ali to zavisi od Iranaca", rekao je Grenel za nemački Bild.

Ipak, on je jasno upozorio Irak da Tramp ne ostavlja sumnju da će SAD uzvratiti ako Teheran "pređe crvenu liniju", a linija bi bila pređena ako bi poginuo američki ili savezničkii vojnik.

SAD, kako je dodao, pažljivo prate situaciju, naročito ministarstvo odbrane i vojska.

"Neće nas iznenaditi. Pre nekoliko nedelja smo počeli da se pripremamo. Ali predsednik Tramp je izabrao da zaustavi ovaj rat. Zzelimo da vratimo naše vojnike kući. Više ne želimo ove konflite", rekao je Grenel, koji važi za bliskog saradnika američkog predsednika.

EVROPSKA KOMISIJA: OKONČATI SUKOB

Evropska komisija pozvala je danas na hitno okončanje upotrebe oružja u sukobu Irana i SAD na Bliskom istoku, a sve strane da ulože napore da se obnovi dijalog.

"Upotreba oružja mora da prestane sada, da bi se pružio prostor za dijalog", rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je pozvala sve da učine napore da se obnovi dijalog.

Takođe je navela da EU "neće štedeti napore" u pokušajima da održi živim nuklearni sporazum sa Iranom, prenosi AP.

Ssef evropske diplomatije Zzozep Borel pozvao je sve strane koje su doprinele porastu tenzije da se uzdrže od vojnih akcija.

"Najnoviji raketni napad na vazdušne baze u Iraku koje koriste SAD i koalicione snage, među kojima i Evropljani, još jedan je primer eskalacije i povećanja konfrontacije. Ni u čijem interesu nije da se spirla nasilja zahukta", rekao je Borel.

On je pozvao iranskog ministra spoljnih poslova Džavada Zarifa u Brisel gde će šefovi diplomatija zemalja EU organizovati specijalni sastanak povodom aktuelne krize u petak.

ITALIJA OSUDILA NAPAD IRANA

Italija je danas osudila iranski raketni napad na baze u Iraku u kojima se nalaze američki vojnici i ponovo pozvala na smanjenje tenzija.

Italijansko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je evropske saveznike da rade na dijalogu.

Oko 900 italijanskih vojnika raspoređeno je u Iraku, u Bagdadu i Irlibu, i oni su angažovani na obuci iračkih vojnika i borbi protiv Islamske države.

Nakon što je u američkom udaru prošle nedelje u Iraku ubijen najmoćniji iranski general Kasem Sulejmani, italijanski mediji su objavili da je Italija neke vojnike premestila iz baze u Bagdadu na bezbedniju lokaciju.

Iran je ispalio 22 balističke rakete na dve vojne baze u Iraku u kojima se nalaze američki vojnici, a Iranska Revolucionarna garda, koja je preuzela odgovornost za napad, navela je da su napadi na baze "osveta za ubistvo komandanta jedinice Kuds Kasima Sulejmanija".

Napad na bazu u Iraku potvrđen je iz Pentagona, a rakete su lansirane sa teritorije Irana.

Zarif je prethodno na Tviteru objavio da je Iran preduzeo i okončao proporcionalne mere u samoodbrani u skladu sa članom 51 Povelje UN na baze odakle je pokrenut "kukavički napad" protiv iranskih državljana.

"Ne želimo eskalaciju ili rat, ali ćemo se braniti protiv agresije", napisao je Zarif.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track