PUTIN I ERDOGAN NA OTVARANJU TURSKOG TOKA: Partnerstvo Rusije i Turske jača u svim oblastima!
Foto: Profimedia

saradnja

PUTIN I ERDOGAN NA OTVARANJU TURSKOG TOKA: Partnerstvo Rusije i Turske jača u svim oblastima!

Planeta -

Predsednici Turske i Rusije, Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin, zvanično su danas otvorili deonicu gasovoda Turski tok na svečanosti u Istanbulu.

Ceremoniji su prisustvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Bugarske Bojko Borisov.

Otvaranje deonice Turskog toka kojim će moći da se transportuje 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje, Erdogan je nazvao "istorijskim događajem za tursko-ruske odnose i regionalnu energetsku kartu", preneo je Frans pres.

Erdogan je rekao da je "istorijski" projekat primer "pobedničke saradnje" Turske i Rusije i osnova za buduće projekte.

foto: Profimedia

Putin je pohvalio Turski tok kao simbol plodonosne saradnje Rusije i Turske i "jedinstven, do sada neviđen sistem za transport gasa" od kojeg će koristi imati cela Evropa, navodi Asošiejted pres.

"Partnerstvo Rusije i Turske jača u svim oblastima uprkos naporima onih koji se tome protive", rekao je Putin.

Posle njihovih obraćanja gasovod je otvoren simboličnim odvrtanjem ventila.

Otvaranje gasovoda dolazi u trenutku rasta tenzija izmedju SAD i Irana i napetosti u Libiji i Siriji, gde Ankara i Moskva imaju različite interese, ali je turski predsednik naveo da su interesi u prvom planu.

"S Rusijom nismo dozvolili da naše nedavne razlike u mišljenju imaju prednost nad našim zajedničkim interesima", rekao je Erdogan.

foto: Profimedia

On je obećao da će se Turska diplomatski angažovati na smirivanju tenzija izmedju Vašingtona i Teherana.

"Niko nema pravo da baci region, naročito Irak, u novu vatru zbog svoje lične koristi. Imaćemo konstantan dijalog i konsultacije s Rusijom i mojim dragim prijeteljem Putinom. Ako bog da, verujem da ćemo uz pomoć naših ruskih prijatelja prevazići ovu fazu nevolja", naveo je Erdogan.

Putin je kazao da "nažalost, situacija u regionu (Bliskog istoka) ima tendenciju da eskalira", ali da Turska i Rusija "pokazuju drugačije primere, primere saradnje za dobrobit dve države i cele Evrope". Iran je noćas izveo raketni napad na dve baze u Iraku u kojima su bili američki vojnici, u znak odmazde za ubistvo iranskog generala Kasima Sulejmanija u petak, po naređenju predsednika SAD Donalda Trampa.

Ruski ministar energetike Aleksander Novak rekao je da je Turski tok "pionirski i jedinstven projekat" koji će obezbediti ne samo energtsko tržište Turske, već i južne i jugoistočne Evrope, prenela je Anadolija.

"Takođe će približiti zemlje koje učestvuju u projektu", kazao je Novak.

foto: Profimedia

Turski ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez ocenio je da je projekat "vizionarski" i "novi simbol saradnje Turske i Rusije".

Donmez je naveo da je gasovod "pobednički projekat" za Rusiju, Tursku i milione ljudi u Evropi koji će obezbediti stabilnost u regionu i održivost tržišta energenata.

"U oblasti Anadolije vekovima su bile mnoge značajne trgovačke rute. U 21. veku Anadolija će energijom povezivati istok i zapad", kazao je Donmez.

Gasovod Turski tok prenosiće gas od ruske Anape do turskog mesta Kijikej, cevima na dnu Crnog mora.

Turski tok se gradi sa dva cevovoda, ukupnog kapaciteta oko 31,5 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje.

foto: Profimedia

Prvim krakom će u Tursku svake godine stizati 15,75 milijardi kubnih metara ruskog gasa, dok će drugim 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje ići u zemlje južne i jugoistočne Evrope.

Drugi krak gasovoda ide od Turske preko Bugarske ka Srbiji i zatim Mađarskoj, a planirano je da gradnja bude nastavljena prema Slovačkoj i Austriji.

Prvobitni plan je bio da ruski gas ide u evropske zemlje preko Bugarske, gasovodom Južni tok, ali je direktor Gasproma Aleksej Miler u decembru 2014. objavio da je Putin otkazao izgradnju tog gasovoda.

Posle odustajanja od Južnog toka, Putin je rekao da je Gasprom pristao da gradi gasovod ka Turskoj, kasnije nazvan Turski tok.

Očekuje se da će prve količine gasa iz Turskog toka poteći kroz magistralni gasovod u Srbiji u drugoj polovini godine, verovatno u oktobru, kada počinje sledeća gasna sezona.

Vučić je ranije danas ocenio da će Srbija tranzitom gasa kroz Turski tok za 10 do 12 godina vratiti sav novac koji je u njega uložila i dodao da će realizacija tog projekta obezbediti napredak industrije, privrede, kao i jeftinije gorivo i energetsku bezbednost.

Naveo je da će Turski tok u Srbiji imati kapacitet 13 milijardi kubnih metara i dodao da će se iz Srbije, pored Mađarske, račvati i ka Bosni i Hercegovini i drugim zemljama Balkana.

Vučić je rekao i da očekuje da će se Srbija spojiti na "Turski tok" u maju ili septembru 2020. godine.

U Srbiji su položene sve cevi za taj gasovod u dužini od 403 kilometra. Još treba da budu izgrađene merne stanice i velika kompresorska stanica u okolini Žabara.

Deonicu gasovoda Turski tok u Srbiji gradi mešovito rusko-srpsko preduzeće "Gastrans", u kojem većinski udeo od 51 odsto ima ruski Gasprom, a 49 odsto javno preduzeće Srbijagas.

(Kurir.rs/Beta, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track