Najnovije vesti

TIBETANSKI LED KRIJE VELIKU OPASNOST: Kada krene da se topi, oslobodiće se virusi od kojih se svet ne može zaštititi!
Foto: Profimedia

naučnici analizirali uzorke

TIBETANSKI LED KRIJE VELIKU OPASNOST: Kada krene da se topi, oslobodiće se virusi od kojih se svet ne može zaštititi!

Planeta

Američki i kineski naučnici su uzeli nekoliko uzoraka lede sa tibetanskog glečera i pronašli čak 33 zaleđena patogena, a 28 među njima je potpuno nepoznato čovečanstvu.

Naime, nepoznati drevni virusi se kriju u naslagama leda starog hiljadama godina.

Kako kažu stručnjaci, globalno zagrevanje preti da otopi svetske glečere i onda bi, prema najgorem scenariju, virusi mogli da budu pušteni u atmosferu.

Tome bi mogle, pre svega, da kumuju visoke temperature, a ukoliko se virusi oslobode, to bi bio ogroman problem jer svet uopšte nema izgrađen imunitet protiv njih. Moć ovih virusa nije poznata, neki su potencijalno smrtonosni, a drugi verovatno bezopasni.

Bušenje glečera Tibetanske visoravni trajalo je pet godina, a projekat je omogućio da budu sigurni da otkrivaju drevne viruse, a ne samo da pokupe kontaminaciju iz modernog sveta.

Uklanjanje gornjeg sloja leda (0,5 centimetara) pomoću trake i ispiranje etanolom i vodom osiguralo je da nema kontaminacije.

Brzina otapanja leda u smrznutim regijama, do koje dolazi zbog visokih temperatura, zabrinjava naučnike.

"U najgorem slučaju, to otapanje leda moglo bi dovesti do ispuštanja patogena u životnu sredinu", zaključili su naučnici.

Inače, 2016. godine od antraksa je umrlo više od 2.300 irvasa u Rusiji, a bolest je bila podstaknuta toplim talasom. Temperature su porasle na 35 stepeni i led se ubrzano otapao. Rusija je bila prinuđena da se uključi trupe obučene za biološko ratovanje kako bi se pomoglo u rešavanju ove vanredne situacije. Osam ljudi bilo je zaraženo antraksom, a na desetine su testirane kako bi se utvrdilo da nisu zaražene.

Antraks je potencijalno smrtonosan, a uzrokuju ga spore bakterije Bacillus anthracis. Može da opstane u oštrim klimama. Bolest se može preneti dodirom, udisanjem ili gutanjem spora koje godinama mogu biti "uspavane" u vodi i zemlji.

Kurir.rs/Dejli mejl

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...