MAKRON OBEĆAO DA NEĆE DOVODITI MEDVEDE: Farmeri se pobunili zbog naseljavanja ovih životinja koje su skoro izumrle!
Foto: Profimedia, EPA/Julien Warnand

problem u pirinejima

MAKRON OBEĆAO DA NEĆE DOVODITI MEDVEDE: Farmeri se pobunili zbog naseljavanja ovih životinja koje su skoro izumrle!

Planeta -

Francuski predsednik Emanuel Makron obećao je da će zaustaviti dovođenje medveda u Pireneje, navode stočari, koji tvrde da su životinje ubile na stotine njihovih ovaca.

Nakon sastanka sa Makronom održanom u utorak, Pjer Pomi, stočar koji uzgaja ovce i krave u planinskom pograničnom regionu između Francuske i Španije rekao je: "Obećao je da će ponovna ubacivanja (medveda) biti gotova, da neće puštati više medveda".

"Shvatio je da je to veliki problem za nas", kazao je Pomi i istakao da su stočari stigli do dna.

Francuska populacija mrkih medveda gotovo je izumrla 90-ih godina prošlog veka, nakon višedecenijskog lova, ali je zemlja počela da uvozi životinje iz Slovenije i puštala ih u divljinu 1996, 1997. i 2006. godine.

Dve slovenačke medvedice - Klaverina i Sorita - pridružile su im se 2018. godine.

foto: Profimedia

Veruje se da sada ima oko 40 medveda u divljini u Pirinejima, što je duplo više nego 2010. godine.

Taj porast broja medveda doveo je do porasta napada na stoku, kažu zvaničnici, na 400 u 2018. godini, u odnosu na 100 do 200 u prethodnim godinama.

Među stočarima čija su stada devastirana je i jedan od Pomijevih prijatelja, koji je rekao AP-u da su njegove preplašene ovce skočile sa litice.

"Bilo je 256 njih na gomili", rekao je jedan od Pomijevih prijatelja i dodao da su neke od njih morali da dokrajče noževima.

foto: EPA/MYKOLA TYS

"Za nas pastire, to je traumatično", istakao je on.

Prema njegovom mišljenju, prisustvo predatora je jednostavno nekompatibilno sa ekonomijom Pirineja koja se u velikoj meri oslanja na stočarstvo.

"Volim medvede. Volim ih kao životinje. Ali, volim da oni žive srećno u Jeloustounu, Kanadi, Rumuniji, Sloveniji ", rekao je on.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Profimedia, EPA/Julien Warnand

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja