SVI PODNOSITE OSTAVKE! Potpuni šok među ministrima kada je stiglo NAREĐENJE OD PUTINA! Sve planirano u strogoj tajnosti
Foto: tanjug/ sputnik

šok u vladi rusije

SVI PODNOSITE OSTAVKE! Potpuni šok među ministrima kada je stiglo NAREĐENJE OD PUTINA! Sve planirano u strogoj tajnosti

Planeta -

Plan ruskog predsednika o velikim promenama u ruskoj vladi ostao je tajan i sa njim je do poslednjeg trenutka bio upoznat samo unutrašnji krug Vladimira Putina, dok je ministrima na iznenadnom sastanku rečeno da će svi podneti ostavke na svoje funkcije.

- To je bio potpuni šok za vladu. Nisu znali šta im se priprema čak ni kad su pozvani na sastanak sa predsednikom i premijerom - kaže politički analitičiar Konstantin Gaze, piše “Gardijan”.

Iznenada promena u vladi i planirani amandmani na Ustav Rusije pomoći će Putinu da učvrsti svoju vlast u zemlji nakon što mu istekne mandat 2024.

Imenovanje novog premijera pomoći će Putinu da upravlja i konfliktom između klanova i interesnih grupa oko njega, uključujući njegov unutrašnji krug, koji se bore za uticaj.

- U ovako nabijenoj političkoj okolini, bivši šef Federalne poreske uprave Mihail Mišustin, koji Putinu ostavlja otvorene opcije za budućnost – kaže politikolog Jekaterina Šulman.

Ona je ukazala da je Mišustin osoba čije imenovanje ne nosi političku poruku, što ne bi bio slučaj sa recimo Aleksejem Kudrinom, bivšim ministrom finansija koji je viđen kao liberal, niti Nikolajem Patruševim, “tvrdim” šefom bezbednosnog saveta.

Balansiranje ovih interesa postalo je od ključnog značaja za Putina koji se bliži kraju svog predsedništva, a sukobi oko njega se jačaju, što pokazuje slučaj iz 2017. kad je Igor Sečin, šef “Rosnjefta” lično imao ulogu u nameštaljki s mitom protiv bivšeg ministra ekonomije Alekseja Uljujkajeva, koji je osuđen na osam godina zatvora. U prošlosti je bilo i više sukoba na nižem nivou.

- Videli smo tokom proteklih godina kako su sukobi rasli među raznim bezbednosnim službama i čak i unutar FSB – ističe analitičar blizak vladi Evgenij Minčenko, dodajući da je balans moći “složen”, sa nizom interesnih grupa.

Među uticajne figure računaju se ministar odbrane Sergej Šojgu, predsednik Dume Vjačeslav Volodin, šef bezbednosnog saveta Nikolaj Patrušev, gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin, šef “Rosnjefta” Igor Sečin i izvršni direktor kompanije Sergej Čemezov.

- I nezvanični savetnici poput biznismena Jurija Kovalčuka, Arkadija Rotenberga i Genadija Timčenka su šefovi moćnih klanova – kaže Minčenko.

Kurir.rs/Blic/M.I.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track