Najnovije vesti

AMERI UBIJAJU SULEJMANIJA PO DRUGI PUT: Društvena mreža briše sve informacije o ubijenom iranskom generalu
Foto: Profimedia, Screenshot YT

bruka

AMERI UBIJAJU SULEJMANIJA PO DRUGI PUT: Društvena mreža briše sve informacije o ubijenom iranskom generalu

Planeta

Američka platforma Instagram sistematski uklanja sve objave u kojima se pominje ubijeni iranski general Kasim Sulejmani, što objašnjava američkim sankcijama, piše Dojče vele istučući da novinari ukazuju na cenzuru ovog kanala koji je izuzetno važan za Irance.

Kako navodi Dojče vele, sa Instagrama su nestajale objave koje pominju iranskog generala Kasima Sulejmanija nakon što ga je američka vojska ubila u Iraku u napadu bespilotnom letelicom.

Iranski strucnjak za digitalno pravo Amir Rašidi kaže da je Instagram bio "jedina platforma na kojoj smo mogli slobodno da se izražavamo.

"Sada nas i Instagram cenzuriše", napominje Rašidi.

Oko 24 miliona Iranaca koristi Instagram, mrežu koja ostatku sveta služi prevashodno za deljenje fotografija, a u Iranu ima politicku težinu pošto je vlada blokirala Fejsbuk i Tviter.

Međutim, objašnjava Dojče vele, sada se brišu unosi ne samo privatnih korisnika, novinara i aktivista za ljudska prava već i medija i novinskih agencija.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) tvrdi da je Instagram ukinuo profile petnaest iranskih novinara.

Koncern Fejsbuk, kojem pripada i Instagram, saopštio je da je brisanje sadržaja u kojima se pominje general Sulejmani u skladu sa američkim sankcijama protiv Irana.

Američki predsednik Donald Tramp je još u aprilu prošle godine ponovio da je iranska Revolucionarna garda iz ugla SAD "teroristicka organizacija", a Instagram je tada obrisao profile više članova Garde, medu njima i samog generala Sulejmanija.

Sada su, međutim, na udaru cenzure svi koji pomenu Sulejmanija - oni koji za njim žale i oni koji samo informišu o stanju u zemlji, ističe Dojče vele.

"U vreme kada iranskim građanima treba pristup informacijama, nedopustivo je da Instagram cenzuriše iranske medije, novinare i druge korisnike", kaže Entoni Belandžer, generalni sekretar Međunarodne federacije novinara.

Međutim, kako navodi nemacki stručnjak za zaštitu podataka i sudija upravnog suda Malte Engeler, američke platforme pod uticajem politike iz Vašingtona "odlučuju, ako treba, i protiv slobode govora".

"Platforme rizikuju ukoliko ostave neke objave - ali ništa ne rizikuju ako ih obrišu", rekao je Engeler za DW.

Zato, prema njegovim rečima, ljudi u Instagramu radije brišu i bezazlene postove.

Engeler je dodao da time nastaje opasnost od takozvanog "ćilling efekta", odnosno "pada spremnosti da se javno izrazi mišljenje".

Tako bi, zaključuje Dojče vele, korisnici Instagrama u Iranu mogli dvaput da razmisle pre nego što nešto napišu, u strahu da bi mogli da ostanu bez pristupa ovoj društvenoj mreži.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Profimedia, YT Screenshot

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...