TRAGEDIJA U ČEŠKOJ: Stravičan požar u Domu za osobe sa invaliditetom! Poginulo osmoro ljudi, povređeno 30
Foto: Profimedia

TUGA

TRAGEDIJA U ČEŠKOJ: Stravičan požar u Domu za osobe sa invaliditetom! Poginulo osmoro ljudi, povređeno 30

Planeta -

U požaru koji je rano jutros izbio u Domu za osobe sa invaliditetom u mestu Vejprti na severu Češke poginulo je osmoro ljudi a 30 povređeno, saopštila je Vatrogasna spasilačka služba.

"Na mestu je u ovom trenutku osam mrtvih. Ukupno je evidentirano 30 povređenih. Tri osobe su povređene teško, jedan je u bolnicu prevezen sa srednje teškim povredama", kazao je novinarima portparol te službe u Usteckom regionu Prokop Volenjik.

Požar je iz sada nepoznatih razloga izbio oko 4.50, jedan od zaposlenih je odmah pozvao vatrogasce i požurio sa koleginicom da evakuiše klijente doma.

"Reč je o domu da osobe sa invaliditetom u kome se nalazilo oko 30 ljudi. Klijenti ovog doma su muškarci sa telesnim ili mentalnim invaliditetom. Svuda je bio dim, požar je pogodio pre svega prvi sprat. Želim da zahvalim svima za to što su bili tako brzi i operativni", kazao je Radiožurnalu Viktor Kolaček, direktor Gradske uprave socijalne službe u tom mestu na granici sa Nemačkom.

foto: Profimedia

Pošto se Vejprti nalaze u pograničju, češkim vatrogascima pritekli su odmah u pomoć i vatrogasci iz Nemačke.

Saučešće je izrazio češki premijer Andrej Babiš a ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček poslao je u Vejprti odmah generalnog direktora Vatrogasne spasilačke službe Drahoslava Ribu i obećao da će istraga rasvetliti uzrok tragičnog požara.

Po broju žrtava ovaj požar je drugi najtragičniji od 1990. godine.

Najviše, devetoro ljudi, poginulo je 2010. godine u požaru kraj autobuske stanice Florenc u Pragu u objektu koji su za prenoćište koristili beskućnici.

Kurir.rs/Beta

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja