EMOTIVAN GOVOR PRINCA HARIJA: Velika Britanija je moja domovina i mesto koje volim, to se neće nikada promeniti! (VIDEO)
Foto: Profimedia

prvo javno obraćanje

EMOTIVAN GOVOR PRINCA HARIJA: Velika Britanija je moja domovina i mesto koje volim, to se neće nikada promeniti! (VIDEO)

Planeta -

Princ Hari, vojvoda od Saseksa, izrazio je "veliku tugu" u nedelju uveče tokom prvog javnog obraćanja otkako je Bakingemska palata najavila da će se on i njegova supruga Megan odreći titula i neće predstavljati kraljicu kao članovi kraljevske porodice.

"Velika Britanija je moja domovina i mesto koje volim. To se neće nikada promeniti", započeo je princ Hari svoj govor.

On je istakao njihova odluka nije donesena olako, već da su mesecima razgovarali o tome, prenosi CNN.

Kako je rekao, možda nekada nije donosio prave odluke, ali u ovom slučaju, kako navodi, nije postojala druga opcija.

"Nadali smo se da ćemo posle ove odluke moći da nastavimo da služimo kraljici i zajednici i da ću obavljati svoje vojničke dužnosti, ali sve to bez korišćenja finansijskih sredstava", rekao je Hari dodavši da to, nažalost, nije bilo moguće.

Počevši govor u centralnom Londonu na prijemu za prikupljanje sredstava za Sentebale, dobrotvornu organizaciju koju pomaže deci koja žive sa HIV-om u južnoj Africi, rekao je rekao da će uvek imati "izuzetno poštovanje prema svojoj baki, njegovom glavnom komandantu", prenosi BBC.

"Prihvatio sam ovo, znajući da to ne menja ko sam ili koliko sam posvećen", rekao je princ Hari.

Govoreći o pritiscima kraljevskog života i medijskoj pažnji, vojvoda je rekao da se plašio da će njegova žena postati žrtva "istih moćnih sila" koje su dovele do smrti njegove majke Dajane 1997. godine u Parizu.

Princ Hari i njegova supruga Megan Markl objavili su početkom januara da odstupaju sa pozicija koje uživaju članovi kraljevske porodice, što je kraljica Elizabeta II prihvatila.

Oni više neće moći da koriste titulu "kraljevsko visočanstvo", a izgubili su i pravo na korištenje javnih sredstava koja su trošena za kraljevske dužnosti tako da će vojvoda i vojvotkinja od Saseksa vratiti poreskim obveznicima 2,4 miliona funti utrošenih za obnovu njihovog doma.

KRITIKE

Britanski mediji koji su objavili njegovo istupanje na naslovnim stranama današnjih izdanja, naglašavaju bol koji on oseća zbog odvajanja od kraljevske porodice. Tridesetpetogodišnji Hari i njegova 38-godišnja supruga Megan objavili su 8. januara da žele da se povuku kao viši članovi kraljevske porodice i da budu i finansijski nezavisni, a da vreme provode izmedju Velike Britanije i Severne Amerike nastavljajući da služe kraljici.

Njihovu odluku je kritikovala britanska štampa posebno zato što nisu unapred o njoj obavestili kraljicu Elizabetu Drugu ni princa Čarlsa, naslednika trona i Harijevog oca.

HTELI DA ZADRŽE DEO DUŽNOSTI

Oni su prvobitno želeli da zadrže deo dužnosti u kraljevskoj porodici ali kraljica ih je brzo razuverila, navodeći da je to nemoguće i u saopštenju u subotu uveče rekla da moraju da odustanu od titula njihovog kraljevskog visočanstva, pošto više neće biti aktivni članovi kraljevske porodice.

Bakingemska palata je objavila posle razgovora i razmatranja njihove buduće pozicije da princ Hari i njegova supruga Megan neće biti radni članovi britanske kraljevske porodice i neće nositi titule od proleća 2020. Takođe neće koristiti finansijske fondove kraljevske porodice i vratiće 2,4 miliona funti koje su potrošeni na ;obnovu kuće u blizini dvorca Vindzor u kojoj žive.

MIRNIJI ŽIVOT

Hari je rekao da se nada da kreće u "mirniji život" i najavio da će se posvetiti "podržavanju dobrotvornih organizacija i vojnih udruženja" koja su za njega važna.

On je naglasio da se on i supruga Megan "ne udaljavaju" jer je Velika Britanija za njih kuća.

"Učinićemo sve što je u našoj moći da visoko nosimo boje zemlje i ponosno obavljamo našu ulogu", rekao je on. Kraljica Elizabeta Druga je u saopštenju u subotu kada je odlučen budući status para rekla da joj je drago što su "zajedno pronašli konstruktivan i prihvatljiv put" za njenog unuka i njegovu poroducu. "Hari, Megan i Arči će uvek biti voljeni članovi moje porodice", dodala je kraljica u saopštenju.

Kurir.rs/Tanjug/Beta

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track