Najnovije vesti

STRUČNJAK ZA KRALJEVSKU PORODICU O GOVORU BRITANSKOG PRINCA: Evo šta je Hari poručio između redova! (FOTO, VIDEO)
Foto: Profimedia

POVLAČENJE SA KRALJEVSKIH DUŽNOSTI

STRUČNJAK ZA KRALJEVSKU PORODICU O GOVORU BRITANSKOG PRINCA: Evo šta je Hari poručio između redova! (FOTO, VIDEO)

Planeta

Britanski princ Hari se u nedelju prvi put oglasio u javnosti otkako je finalizovan dogovor o povlačenju njega i supruge Megan sa kraljevskih dužnosti. Vojvoda od Saseksa je naveo da su on i njegova žena tužni što odlaze, ali da "nisu imali drugih opcija". Stručnjak za kraljevsku porodicu Rebeka Ingliš objašnjava za Dejli mejl šta je Hari poručio između redova.

"Velika Britanija je moj dom i mesto koje volim. To se nikad neće promeniti. Odrastao sam uz podršku mnogih od vas i posmatrao sam kako ste raširenih ruku poželeli Megan dobrodošlicu jer ste videli da sam pronašao ljubav i sreću kojoj sam se čitav svoj život nadao. Konačno je drugi Dajanin sin stao na 'ludi kamen'!" naveo je princ Hari na početku.

foto: Profimedia

Rebeka Ingliš, stručnjak za kraljevsku porodicu, kaže da je deo "videli ste da sam pronašao ljubav i sreću kojoj sam se nadao" apel kako bi stekao simpatije.

Ovo je bila teška nedelja za princa Harija, nakon globalno nepopularne odluke da napusti kraljevske dužnosti i ode sa ženom i osmomesečnim sinom u Kanadu. Ingliš kaže da Hari ovim želi da ukaže da je konačno pronašao ono što je tražio i da treba da mu omogućimo da živi svoj život dalje od javnosti.

"Takođe znam da ste me dobro upoznali tokom svih ovih godina da verujete da žena koju sam izabrao za svoju suprugu drži do istih vrednosti kao i ja", naveo je dalje Hari.

Ingliš ističe da vojvoda od Saseksa na ovom mestu brani Megan. Hari je bio iznenađen reakcijom na njegovo saopštenje, a posebno optužbama javnosti na račun njegove supruge.

"Izgleda da princ želi da je zaštiti i promeni narativ, stoga ukazuje da je ovo nešto s čim se on borio mnogo pre nego što je sreo Megan", navodi Ingliš.

Neimenovani izvor je ranije rekao da Hari smatra da je Megan nepravedno kritikovana.

"Znam da nisam uvek sve shvatao kako treba, ali što se ovog tiče stvarno nije bilo drugih opcija", istakao je dalje Hari, a Ingliš ukazuje da je ovo prvi put da je on priznao da je činio greške.

Takođe je jasno da se ova teška odluka dugo "kuvala" u njemu i da želi da i javnost to razume.

"Na žalost, to nije bilo moguće", kaže Hari.

foto: Profimedia

Kako objašnjava Ingliš, on ne može da odoli a da ne ukaže da je bio primoran na ovakvu akciju. Nakon što je objavio novu viziju svog života sa Megan i rekao da i dalje želi da predstavlja kraljicu dok slobodno živi u inostranstvu i sam zarađuje, Elizabeta II mu je poručila da to nije ni prihvatljivo ni moguće, prenosi Blic.

"Kad sam izgubio svoju majku pre 23 godine, vi ste me prigrlili", obratio se javnosti.

"Starali ste se o meni toliko dugo, ali mediji su moćna sila…" navodi dalje Hari.

Princ je uvek, objašnjava Ingliš, krivio medije kad god bi nešto krenulo pogrešno u njegovom životu, bez obzira na okolnosti. On je sam jasno ukazao da smatra da su kritike njega i Megan nepravične. Ovo je stoga bio njegov “udarac” medijima pred odlazak.

"Činimo korak vere – hvala vam što ste mi dali hrabrosti da preduzmem ovaj sledeći korak", zaključio je Hari na kraju.

Ovo je njegov apel javnosti da ga ne mrze, ukazuje Ingliš. Hari je jasno izrazio žaljenje što je došlo do ovog, razočarenje što mora da ode na ovakav način, a sada moli ljude da razumeju njegovu odluku i tvrdi da se nije promenio, za razliku od okolnosti. On zna da je ovo što radi rizično i traži podršku javnosti.

Prošlo je skoro dve nedelje od senzancionalne objave da Hari i Megan napuštaju svoje kraljevske dužnosti zarad nezavisnog života u inostranstvu, a da prethodno nisu ni obavestili kraljicu, princa Čarlsa ni princa Vilijama. Kraljica Elizabeta II je za ovo saznala iz vesti.

Ingliš ukazuje da je pre tačno 24 godine u javnosti "eksplodirao" spor oko budućnosti Harijeve i Vilijamove majke, kad je princeza Dajana optužila palatu da sa njom igraju “ping pong” u vezi razvoda od Čarlsa. Diskusija se ticala njenog statusa kao razvedene žene van kraljevske porodice i takođe se radilo o tituli “njenog kraljevskog visočanstva”. I ona je kao danas Hari gledala na ovo pitanje različito od palate.

Kraljevski zvaničnici su tvrdili da je ona ponudila da preda titulu bez prinude. Dajana se besno suprotstavila, insistirajući da je to bio “preduslov za bilo kakve pregovore o razvodu”.

Palata je uzvratila da ne bi rekla ništa tako specifično da nisu apsolutno sigurni u svoje činjenice. Dajana se nije borila oko titule i to joj je na kraju pomoglo da dobije 17,5 miliona funti razvodom, zbog čega je Čarls prodao čitav investicioni portfolio. Ali, Dajana je žalila za titulom i otkazala pokroviteljstvo nad 100 dobrotvornih organizacija, smatrajući da one zaslužuju kraljevskog pokrovitelja. Jedina uteha bilo joj je obećanje tada 14-godišnjeg sina Vilijama da će joj vratiti titulu kad postane kralj.

Ingliš ukazuje da postoje i druge paralele sa krizom Saseksovih. Dajana se stalno povezivala sa komercijalnim ugovorima, od parfema s njenim imenom do lica modnog brenda. Nudili su joj velike sume novca, ali je ona sve odbila, uključujući ulogu u filmu "Telohranitelj" pored Kevina Kostnera. Što se više sagledava ova teška situacija, čini se da su Saseksovi doneli odluku o povlačenju ishitreno. Ali, kako ukazuje Ingliš, sve u vezi njih se dešava brzo.

Od prvog sastanka naslepo u londonskom restoranu, do puta za Bocvanu i njenog dolaska u kuću Notingem, Harijev dom u Londonu u palati Kensington, sve se događalo brzo, ističe Ingliš. Sve se odvijalo kao romansa na odmoru – on u Kanadi, oboje u Africi, ona u Engleskoj – ali sa dramatičnim preokretima. U treptaju oka već su se verili, venčali i putuju u inostranstvo.

Hari je u utorak stigao u Kanadu gde se pridružio Megan i sinu Arčiju, nakon što je finalizovan dogovor s kraljevskom porodicom o njegovom povlačenju s dužnosti. Hari i Megan su ostali bez titule "njegovo kraljevstvo visočanstvo", ali su zadržali onu vojvode i vojvotkinje od Saseksa.

Kurir.rs/Dejli Mejl

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...