HASAN ROHANI PORUČIO: Sa ili bez dogovora nikad nećemo tražiti nuklearno oružje!
Foto: EPA / Erdem Sahin Pool

iran

HASAN ROHANI PORUČIO: Sa ili bez dogovora nikad nećemo tražiti nuklearno oružje!

Planeta -

Iran nikad neće tražiti nuklearno oružje sa ili bez nuklearnog sporazuma, rekao je danas iranski predsednik Hasan Rohani.

On je pozvao evropske sile da izbegnu, kako kaže, grešku Vašingtona koji je prekršio nuklearni sporazum Teherana i šest svetskih sila.

"Nikad nismo tražili nuklearno oružje...Sa ili bez nuklearnog dogovora nikad nećemo tražiti nuklearno oružje", rekao je Rohani, a objavljeno je na veb stranici iranskog predsednika.

Evropske sile biće odgovorne za posledice kršenja tog sporazuma, dodao je Rohani, prenosi Rojters.

Kao odgovor na povlačenje SAD iz sporazuma i uvođenje sankcija Iran je postepeno odustajao od svojih obaveza ali je ostao posvećen dogovoru.

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da će Francuska biti nepopustljiva u vezi s iranskim nuklearnim ambicijama i da je njegova zemlja odlučna da Teheran nikada ne dođe u posed nuklearnog oružja.

"U trenutnom kontekstu, Francuska je odlučna da Iran nikada ne stekne nuklearno oružje, ali i da izbegnemo vojnu eskalaciju u regionu", rekao je Makron, preneo je Rojters.

Makron je to izjavio u Jerusalimu nakon što se sastao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i predsednikom Izraela Ruvenom Rivlinom.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA / Erdem Sahin Pool

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track