OVAKO IZGLEDA ŽIVOT U GRADU ODAKLE JE KRENUO OPASAN VIRUS: Svi nose maske, ulice prazne, lokali zatvoreni (VIDEO)
Foto: EPA

sve je počelo na pijaci

OVAKO IZGLEDA ŽIVOT U GRADU ODAKLE JE KRENUO OPASAN VIRUS: Svi nose maske, ulice prazne, lokali zatvoreni (VIDEO)

Planeta -

Smrtonosna nova vrsta koronavirusa pojavila se u Kini prošlog meseca, a za nekoliko nedelja umrlo je 17 ljudi, dok su stotine obolele.

Zaraženih ima i van Kine, na Tajvanu i Filipinima, Tajlandu, Japanu i Južnoj Koreji, a potvrđen je i prvi slučaj u SAD.

Prvi slučaj zaraze zabeležen je u Vuhanu, a bio je povezan s hranom kupljenom na lokalnoj pijaci morskom hranom. Gradske vlasti su saopštile da su neki uzorci uzeti s pijace bili pozitivni na novi soj koronavirusa.

foto: EPA

Tamo su se osim ribe, prodavale i druge žive životinje, uključujući ptice, zečeve i zmije, što ukazuje da je virus mogao da se prenese na ljude sa životinja, kao što je bio slučaj sa SARS-om.

foto: EPA

Vuhan ima 11 miliona stanovnika. Ulice inače pune ljudi sada su u nekim delovima grada, uključujući veće trgovačko područje, uglavnom prazne. Oni građani koji se ipak odluče na šetnju često nose zaštitne maske.

foto: EPA

Pijaca s koje je krenula cela epidemija je prazna, svi štandovi su zatvoreni. Policija i bezbednosne službe stoje u blizini s maskama i zabranjuju snimanje ili ulazak u ograđeno područje.

Lokalna tržnica morskom hranom bila je uvek puna u ovo doba godine, njome je prolazila reka kupaca u potrazi za ribom i morskim plodovima.

Gradske vlasti najavile su niz novih mera za suzbijanje epidemije. Turističkim agencijama zabranjeno je vođenje grupa van grada. Na aerodromu, železničkim i autobuskim stanicama ugrađeni su infracrveni termometri koji mere temperaturu putnika koji odlaze iz grada.

foto: EPA

U brzom vozu Peking-Vuhan zaposleni nisu imali maske na licima. Jedna od radnica rekla je za CNN da ih je uprava zamolila da ne nose maske jer to može da izazove paniku među putnicima, ali da će železnička kompanija uvesti obavezne maske ako se situacija pogorša.

foto: EPA

Neki gradski hoteli najavili su da će pregledati goste, odnosno, da će im prilikom dolaska izmeriti temperaturu i zamoliti ih da operu ruke. Generalni direktor hotela Vestin u Vuhanu rekao je da je tražio od osoblja da počne da nosi maske "kako zbog njihove sigurnosti, tako i zbog sigurnosti gostiju".

Ipak, neki posetioci nisu toliko zabrinuti zbog razvoja epidemije. Jan Veisi nije nosila zaštitnu masku i rekla je kako smatra da situacija nije "tako zastrašujuća".

"Sledim sve što savetuju. Pijem dosta tečnosti i redovno perem ruke. Mislim da ću biti u redu“, rekla je Jan koja prvi put u Vuhanu slavi Novu godinu.

"Najvažnije je zadržati pozitivan stav jer ako se bojite, veća je verovatnoća da ćete se zaraziti virusom. To je moje mišljenje", zaključila je Jan.

Kurir.rs/Index.hr Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track