Najnovije vesti

NEMAČKA VRATILA SLIKE KOJE SU NACISTI UKRALI: Vlasnik je bio kolekcionar Jevrej čija je familija pobijena u Aušvicu!
Foto: Profimedia

praunuka povratila imovinu

NEMAČKA VRATILA SLIKE KOJE SU NACISTI UKRALI: Vlasnik je bio kolekcionar Jevrej čija je familija pobijena u Aušvicu!

Planeta
20:40h

Nemačka vlada vratila je danas tri umetnička dela potomku jevrejskog francuskog kolekcionara, koji ih je posedovao do smrti 1941. godine u nacistički okupiranoj Francuskoj.

Dve slike nastale su iz mnoštva radova koje je imao Kornelijus Gurlit, a koji su otkrili nemački poreski inspektori 2012. godine u Minhenu.

Njegov otac bio je trgovac umetninama i prodavao je ono što su nacisti odbacili kao "degenerisanu umetnost". 

Na ceremoniji u Berlinu, nemačka ministarka kulture Monika Grueters izjavila je da je povratak slika mali, ali važan korak.

"Mi Nemci znamo za naše nepravde i znamo da bedu nikada ne možemo da ispravimo. Ali barem povratak ove vrste umetničkih dela su mali, ali važni i neophodni koraci ka pravdi na jednom malom prostoru", rekla je ona.

Praunuka vlasnika slika, pariski advokat i umetnička kolekcionarka Arman Dorvil, izjavila je da je dirnuta gestom nemačke vlade.

"Da slike mogu da pričaju, da mogu da nam ispričaju svoj put, ispričale bi nam neverovatne priče o pljački, krađi, lažnim prodajama i onome što možemo da naučimo iz toga", rekla je ona.

Zahvalila je nemačkoj vladi na otkrivanju i vraćanju slika, ističući da je simbolika što se slike vraćaju na 75.godišnjicu oslobađanja koncentracionog logora Aušvica.

Dve slike Gurlitove kolekcije su akvarel "Dama u večernjoj haljini" i uljana slika "Portret dame" Žan Luis Foraina, dok je treća slika rad Konstantina Gajsa "Amazonac uzgaja konja", koja je bila u privatnom vlasništvu.

Sve tri slike pripadale su pradedi Dorvil, koji je u junu 1940. potražio utočište na svom imanju u Dordogneu u neokupiranoj Francuskoj, gde je i umro oko godinu dana kasnije. 

Ostali članovi njegove porodice umrli su u logoru smrti u Aušvicu. Dorvilovi naslednici odlucili su da prodaju slike na aukciji u Nici 1942. godine, nije jasno ko ih je kupio, a porodici nije bilo dozvoljeno da koriste prihod.

Kolekcionar Gurlit je umetnička dela nasledio od svog oca i čuvao ih u svom minhenskom stanu decenijama. Dan nakon njegove smrti 2014. godine, švajcarski muzej "Kunst Bern" saznao je da je proglašen za jedinog naslednika 1.500 dela, uključujući slike Pabla Pikasa i Anrija Matisa.

Nemačka vlada saopstila je da se 13 umetničkih dela sada vraća pravim vlasnicima, a nakon što su prepoznata kao ukradena umetnička dela.

Kurir.rs / Tanjug,   Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...