MAKRON OBJASNIO ZAŠTO JE POBESNEO U JERUSALIMU: Najurio izraelsku policiju iz crkve, a iza svega stoje stara pravila
Foto: Profimedia

sve snimile kamere

MAKRON OBJASNIO ZAŠTO JE POBESNEO U JERUSALIMU: Najurio izraelsku policiju iz crkve, a iza svega stoje stara pravila

Planeta -

Francuski predsednik Emanuel Makron privukao je pažnju svetske javnosti kada je izbacio pripadnike izraelske policije iz crkve Svete Ane u starom delu Jerusalima, a sada je objasnio šta se sve događalo tokom njegove posete.

Prema međunarodnim pravilima, crkva se nalazi na francuskoj teritoriji.

"Bilo je nervoze među bezbednosnim timovima, a na meni je bilo da uspostavim red, jer Francuska ima toliko oblasti, a crkva Svete Ane je jedna od njih", rekao je Makron.

Podsetimo, vidno ljutiti Makron je pozvao na poštovanje pravila.

"Svi savršeno dobro znamo pravila. Ne sviđa mi se ono što ste uradili predamnom. Izađite napolje", rekao je Makron.

Na snimku se vidi kako se Makron obraća pripadnicima izraelske policije rečima da su odlično obavili posao u gradu i moli ih da poštuju pravila koja postoje vekovima, pa se pretpostavljalo da je sam ulazak izraelskih bezbednjaka bio razlog njegovog negodovanja.

Uprkos svemu, Makron je pohvalio držanje izraelske policije i da je "sve bilo veoma mirno" dok je šetao Jerusalimom, međutim, istakao je da se njihova jurisdikcija završila dolaskom pred crkvu.

"Tada sve preuzima francuska bezbednosna služba", napomenuo je francuski predsednik.

Izraelska policija je saopštila da se Makron izvinio što je izgubio strpljenje, ali su francuski zavničnici izjavili da to nije tačno.

Sličan incident dogodio se 1996. godine kada je tadašnji predsednik Francuske Žak Širak zahtevao da pripadnici izraelskih snaga bezbednosti koji su nosili oružje izađu iz Crkve Svete Ane.

Kurir.rs Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track