POŠAST HARA KINOM, 6 GRADOVA U KARANTINU: Smrtonosni virus se brzo širi, obustavlja se saobraćaj širom zemlje (VIDEO)
Foto: EPA

potpuni haos

POŠAST HARA KINOM, 6 GRADOVA U KARANTINU: Smrtonosni virus se brzo širi, obustavlja se saobraćaj širom zemlje (VIDEO)

Planeta -

Epidemija opasnog koronavirusa se proširila van kineskog grada Vuhana, odakle je zaraza i krenula, na druge krajeve te zemlje, pa je zabeležena prva žrtva u provinciji Hebej.

Muškarac (80) prva je žrtva virusa van Vuhana i time je broj umrlih povećan na 18. Prema britanskim medijima, broj mrtvih je najmanje 25.

foto: EPA

U međuvremenu je najmanje 5 kineskih gradova stavljeno u karantin, a Peking je otkazao niz javnih događaja povodom novogodišnjih praznika u pokušaju da spreči širenje smrtonosne epidemije koronavirusa.

Kineske vlasti su zabranile saobraćajne veze iz Vuhana, glavnog grada provincije Hubej, obustavljajući polaske i dolaske na autobuskim i železničkim stanicama i zatvarajući aerodrome i pristaništa.

foto: EPA

Kasnije tokom dana obližnji gradovi Huangang i Edžou najavili su slične mere, a ograničenja putovanja postavljena su i na manje gradove Čibi i Džijang.

Osim saobraćaja, pozorišta, kafei i mesta za zabavu će biti zatvoreni, a stanovnici ne bi trebalo da napuštaju grad, osim iz "posebnih razloga".

foto: AP

Zvaničnici su takođe naložili turističkim operaterima da otkažu aranžmane, kao i da se ne smeju održavati veće kulturne manifestacije.

foto: EPA

Grad Ličuan, skoro 700 kilometara od Vuhana, sa populacijom od skoro milion stanovnika, obustaviće od ponoći javni prevoz u gradu i okolini.

"Stanovnici ne bi trebalo bez posebnog razloga da napuštaju Ličuan", rekli su.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track