BUGARI OSTAJU BEZ VODE: Rezervoar će u ovom gradu biti prazan za 2 nedelje, zbog krize može da padne i vlada! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

veliki problem

BUGARI OSTAJU BEZ VODE: Rezervoar će u ovom gradu biti prazan za 2 nedelje, zbog krize može da padne i vlada! (VIDEO)

Planeta -

Stanovnici bugarskog Pernika protestovali su ispred sedišta vlade u Sofiji zbog višemesečne nestašice vode zahtevajući hitne mere kako bi se rešio taj problem koji su opisali kao moguću humanitarnu krizu.

Demonstranti su izrazili sumnju da iza nestašice vode u tom industrijskom gradu stoje podmićivanje i nesposobnost, i upozorili da će rezervoar na brani Studena, jedini gradski izvor, biti prazan za dve nedelje.

Kriza s vodosnabdevanjem u Perniku, gradu udaljenom 30 kilometara zapadno od Sofije, počela je u novembru kada su lokalne vlasti nametnule racionalno korišćenje vode zbog nedostatka zaliha sa obližnje brane.

foto: Youtube/Printscreen

Početkom januara bugarski ministar za zaštitu životne sredine podneo je ostavku nakon što je optužen za namerno loše upravljanje snabdevanjem vodom grada.

Proteste su podržali i stanovnici grada Bobov Dol koji imaju drugi problem - zagađenje vazduha, i koji smatraju da je ta zagađenost rezultat spaljivanja otpada u lokalnoj termoelektrani.

Bugarska vlada suočena je sa izglasavanjem nepoverenja u parlamentu zbog "vodene krize".

Predlog za izglasavanje nepoverenja podnela je opoziciona socijalistička stranka, a očekuje se da će se o vladi Bojka Borisova glasati naredne nedelje. Ovo je inače četvrti pokušaj opozicije da obori aktuelnu vladu u prethodnih 12 meseci, ali nije izvesno da će ovog puta imati dovoljnu podršku.

Ovom predlogu prethodilo je hapšenje bugarskog ministra životne sredine Nena Dimova 10. januara ove godine.

Dimov je optužen za namerno loše upravljanje snabdevanjem vodom u Perniku i okolnim selima u zapadnoj Bugarskoj, tačnije da je dopustio snabdevanje vodom za industrijske objekte uprkos činjenici da je bio obavešten da se količina vode akomulacionom jezeru, jedinom izvoru pitke vode za grad, smanjila na kritičan nivo.

"Oko 100.000 ljudi biće bez pristupa pijaćoj vodi tokom narednih pet meseci, koju bi imali da je ministar radio svoj posao", rekao je novinarima tužilac Angel Kanev nakon hapšenja Dimova.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja