BREGZIT ISTORIJSKA NEDELJA ZA VELIKU BRITANIJU! Boris Džonson: Izlečimo se od podela iz prošlosti! (VIDEO)
Foto: Profimedia

važan trenutak

BREGZIT ISTORIJSKA NEDELJA ZA VELIKU BRITANIJU! Boris Džonson: Izlečimo se od podela iz prošlosti! (VIDEO)

Planeta -

Kraj - Ujedinjeno Kraljevstvo će u petak postati prva zemlja koja je napustila Evropsku uniju, posle tri i po godine od referenduma

Pred Velikom Britanijom je istorijska nedelja, u kojoj će, u petak, postati prva zemlja koja je napustila Evropsku uniju, posle tri i po godine teškog procesa razdvajanja.

Neki će slaviti, nekima će biti teško na srcu, ali bregzit, tri puta odbijan u parlamentu, dogodiće se u petak 31. januara 2020. u ponoć po centralnoevropskom vremenu (23 po vremenu u Londonu).

Bez Big Bena

Između Velike Britanije i evropske dvadesetsedmorice ostaje da se sredi sve o budućim odnosima. Razdvajanje se neće odmah ogledati u konkretnim promenama, ono će pre svega predstavljati početak pregovora da se utvrde modaliteti budućih odnosa dve strane. Uprkos pokušajima najžustrijih evroskeptika da se zvono Big Bena, koji se popravlja, oglasi na taj dan, to se neće desiti. Umesto toga svetleći sat postavljen na Dauning stritu obeležiće veliki skok odbrojavanjem unazad.

Kovanica od 50 penija (u vrednosti od 60 evrocenti, valuti koju Velika Britanija nikad nije usvojila) biće izdata da obeleži taj događaj u ukupno deset miliona primeraka.

Žustri pristalica bregzita premijer Boris Džonson obratiće se naciji u toku večeri. - Nije važno kako ste glasali 2016. na referendumu, vreme je da se s poverenjem gleda na pionirsku zemlju koja ćemo postati u deceniji pred nama i da se izleče podele prošlosti - izjavio je Džonson juče.

Pobuna delova zemlje

Taj zadatak neće biti mali s obzirom na to da su skupštine Škotske, Velsa i Severne Irske odbacile njegov zakon o bregzitu.

Međutim 31. januar je pre svega simboličan datum. Sporazum o razlazu predviđa tranzicioni period da bi zemlja mogla bez naglog prekida da izađe iz Unije, do 31. decembra ove godine. Tokom tog perioda Velika Britanija nastaviće da primenjuje propise EU, ali više neće imati pravo glasa.

Kurir.rs Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track