Najnovije vesti

KINEZI UPOZORAVAJU: Koronavirus se snažno proširio, još jedan milionski grad postaje CENTAR EPIDEMIJE!
Foto: EPA/David Chang

borba sa epidemijom

KINEZI UPOZORAVAJU: Koronavirus se snažno proširio, još jedan milionski grad postaje CENTAR EPIDEMIJE!

Planeta

Koronavirus se snažno proširio i u gradu Huangangu, potvrdio je guverner pokrajine Hubej i upozorio kako se ne sme dozvoliti da taj grad postane novi Vuhan, koji je inače središte epidemije smrtonosnog virusa.

Huangang je grad sa oko 7,5 milona stanovnika i jedan od desetak gradova u provinciji Hubej koji su skoro potpuno zatvoreni u pokušaju kineskih vlasti da zaustavi širenje zaraze.

foto: EPA/David Chang

U Huangangu je dosad prijavljeno pet smrtnih slučajeva i 324 zaražena pacijenta iz, uz Vuhan, od kog je udaljen sedamdesetak kilometara, jedan je od najugroženijih kineskih gradova.

Ova pokrajina u centralnoj Kini ima oko 60 miliona stanovnika i trenutno je sasvim blokirana, uz stroge zabrane javnog prevoza i blokade saobraćaja.

Guverner Hubeja Vang Ksioadong saopštio je danas medijima novu meru po kojoj je preduzećima zabranjen rad do 13. februara.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) poručila je da vlade svih zemalja pojedinačno mogu donositi odluke o evakuaciji svojih državljana iz provincije Hubej.

Od otkrivanja zaraze krajem decembra 2019. u Kini, koronavirus se dosad proširio i evidentiran je u još 16 država, a svoje državljane su danas iz Vuhana evakuisale Sjedinjene Države i Japan, dok su to ranije učinile Austalija i nekoliko članica Evropske unije.

foto: AP

Zapadne agencije podsećaju da je virus SARS, otkriven u Kini 2002. i 2003. godine, usmrtio oko 800 ljudi.

Pojedini stručnjaci veruju da novi tip virusa, nazvan "2019-nCoV", nije smrtonosan poput virusa SARS, ali su zabrinuti brzinom kojom se širi.

foto: EPA/Ma Ping

Epidemiolozima još nisu pouzdano poznate ni njegove glavne karakteristike ni smrtnost koju izaziva taj virus.

Infekcija se prenosi kapljično - kašljem i kijavicom, dok inkubacija traje od jednog do 14 dana.

Kurir.rs/Fonet  

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...