TO JE KRAJ! PARLAMENT EU POTVRDIO BREGZIT: Poslanici plakali i pevali oproštajne pesme (VIDEO)
Foto: EPA/Francisco Seco

emotivan dan

TO JE KRAJ! PARLAMENT EU POTVRDIO BREGZIT: Poslanici plakali i pevali oproštajne pesme (VIDEO)

Planeta -

Evropski parlament ogromnom većinom danas je ratifikovao ugovor kojim se određuju uslovi razlaza između Velike Britanije i EU.

Evroposlanici glasali su za sporazum sa 621 glasom za, 49 protiv i 13 uzdržanih. Glasanje u Evropskom parlamentu poslednja je formalnost u ratifikaciji sporazuma, tri i po godine posle referenduma o Bregzitu u Velikoj Britaniji.

foto: EPA/Francisco Seco

Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli rekao je uoči glasanja da je ovo poslednja plenarna sednica na kojoj će sa njima zajedno biti njihove britanske kolege.

"Danas je dan pun emocija, zahvalni smo na doprinosu koji je Velika Britanija dala našoj Uniji i ulozi koju su britanski članovi odigrali u ovom Parlamentu.

Stvari će neizbežno biti drugačije, ali, bez obzira na sve, ostaćemo bliski prijatelji i partneri", rekao je Sasoli.

Posle glasanja je poručio svojim "dragim britanskim prijateljima" da je italijanska reč "adio" suviše konačna da im zato sa svojim kolegama kaže "arivederči".

foto: EPA/Francisco Seco

"Želim da vas napustim sa rečima Džo Koks, britanske poslanice ubijene tokom jedne izborne kampanje: Imamo mnogo više stvari koje su nam zajedničke nego stvari koje nas razdvajaju", rekao je Sasoli.

foto: EPA/Yves Herman

Na inicijativu nemačke poslanice Zelenih Teri Reintke nakon glasanja svi su ustali i počeli da pevaju škotsku pesmu "Auld Lang Syne", kojom se tradicionalno ispraća stara godina i dočekuje nova.

foto: EPA/Yves Herman

Ta pesma se peva i na sahranama i drugim oproštajnim prilikama, ali i na proslavama diplome ili mature. Mnogi su se držali za ruke, sa suzama u očima.

"Nedostajaćete nam", ponavljala je većina govornika koji su učestvovali u raspravi koja je na trenutke bila vrlo emotivna.

Kurir.rs/Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track