SELO MOJE LEPŠE OD BRISELA: Ovo mesto je novi centar EU, evo kako to nameravaju da unovče (VIDEO)
Foto: Screenshot YT

lukavo

SELO MOJE LEPŠE OD BRISELA: Ovo mesto je novi centar EU, evo kako to nameravaju da unovče (VIDEO)

Planeta -

Oko 80 stanovnika Gadhajma, bavarskog seoceta, ne može biti više uzbuđeno kada 31. januara Velika Britanija zvanično napušta Evropsku uniju, jer je u subotu u ponoć to nemačko selo geografski centar Evropske unije.

Tačne koordinate Gadhajma na jugu Bavarske su 9 stepeni, 54 minuta, 7 sekundi istočne dužine (95 ° 54 '07 "J) i 49 stepeni, 50 minuta, 35 sekundi severne širine (49 ° 50 '35" N ), navodi Nacionalni geografski institut Francuske.

Ovaj institut izračunao je geografski centar Evropske unije. Prethodni centar bio je u selu Vesterngurng koje se poput Gadhajma nalazi u nemačkoj provinciji Unterfranker.

Gadhajm je dugo pripremao strategiju za post-Bregzit i nekoliko meseci pre svog očekivanog izlaska označio je centar EU.

Tokom 2017. godine, stanovnici Gadhajma na Jutjubu su satirično objavili video zapis u kojem promovišu svoje selo kao budući poslovni inkubator iz EU.

Oni traže od Škotske da ne raspisuje drugi referendum da bi proglasila nezavisnost kako bi ostala u Uniji, jer bi u tom slučaju Gadhajm izgubio svoj poseban status centra evropskog bloka.

Stanovnici se šale da selo ima dovoljno prostora "da primi brojne međunarodne investicione banke koje će napustiti London i preseliti svoje sedište u novo središte EU."

Kurir.rs/Jutarnji.hr Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track