Najnovije vesti

ISTORIJSKA PROMENA DANAS U PONOĆ: Velika Britanija izlazi iz EU!
Foto: AP / Matt Dunham

KONAČNO BREGZIT

ISTORIJSKA PROMENA DANAS U PONOĆ: Velika Britanija izlazi iz EU!

Planeta

LONDON - Velika Britanija napušta Evropsku uniju danas u ponoć po centralnoevropskom vremenu, odnosno u 23 sata po vremenu u Londonu i odmah će ući u 11-mesečni period tranzicije, piše BBC.

Tokom tranzicije Velika Britanija će nastaviti da se pridržava pravila EU i uplaćuje novac EU. Većina stvari će ostati ista, ali biće i nekih promena.

Evropski sud

Poslanici Velike Britanije, njih 73, automatski će izgubiti svoja mesta u Evropskom parlamentu jer će Britanija napustiti sve evropske institucije i agencije. Međutim, tokom perioda tranzicije Evropski sud pravde će nastaviti da ima konačnu reč o pravnim sporovima.

Britanski premijer Boris Džonson moraće da bude posebno pozvan ukoliko želi da se u budućnosti pridruži ostalim liderima na samitima Saveta EU. Britanski ministri, takođe, neće više prisustvovati redovnim sastancima EU na kojima se odlučuje o stvarima poput ograničenja ribolova.

Velika Britanija će moći da započne razgovore sa zemljama širom sveta o postavljanju novih pravila za kupovinu i prodaju robe i usluga, jer dok je bila članica EU, nije joj bilo dozvoljeno da održava formalne trgovinske pregovore sa zemljama poput SAD i Australije.

Pristalice bregzita tvrde da će sloboda postavljanja sopstvene trgovinske politike podstaći ekonomiju Velike Britanije.

Dogovaranje trgovinskog sporazuma između Velike Britanije i EU je prioritet, tako da dodatni troškovi za robu i druga trgovinska ograničenja ne budu potrebni kada se završi period tranzicije. Ako se postignu bilo kakvi trgovinski sporazumi, oni neće moći da se primenjuju dok se ne završi period tranzicije.

Britanski pasoši će promeniti boju, opet će, nakon više od 30 godina, biti plavi sa elementima zlatne boje, kakvi su korišćeni prvi put 1921. godine. Međutim, postojeći pasoši bordo boje biće i dalje validni.

Mir i blagostanje

Danas će u opticaj ući oko tri miliona prigodnih kovanica od 50 penija s datumom 31. januar i natpisom „Mir, blagostanje i prijateljstvo sa svim narodima“.

Budući da tranzicioni period počinje odmah nakon bregzita, većina drugih stvari ostaje ista, barem do 31. decembra 2020. godine.

Avioni, brodovi i vozovi saobraćaće kao i obično, a i tokom tranzicionog perioda državljani Velike Britanije čekaće u redovima rezervisanim samo za države članice EU.

Dok im ne istekne važnost, vozačke dozvole i pasoši za kuće ljubimce biće validni, a važiće i evropske kartice zdravstvenog osiguranja i one će moći da budu korišćene u bilo kojoj državi članici EU, kao i u Švajcarskoj, Norveškoj, na Islandu i u Lihtenštajnu i biće validne tokom perioda tranzicije.

Sloboda kretanja i dalje će se primenjivati tokom tranzicije, tako da će državljani Velike Britanije moći da žive i rade u EU kao što to trenutno čine. Isto se odnosi i na žitelje država članica EU koji žele da žive i rade u Britaniji.

(Kurir.rs / Foto:AP / Matt Dunham)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...