BIBLIJSKA POŠAST POTPUNO BLOKIRALA OVU ZEMLJU: Uvedeno vanredno stanje, rešenja nema na vidiku (VIDEO)
Foto: Printscreen

jezivo

BIBLIJSKA POŠAST POTPUNO BLOKIRALA OVU ZEMLJU: Uvedeno vanredno stanje, rešenja nema na vidiku (VIDEO)

Planeta -

Pakistanske vlasti proglasile su vanredno stanje suočene sa rojevima pustinjskih skakavaca koji jedu velike količine useva, dok zabrinutost zbog nedostatka hrane raste.

"Suočili smo se sa najgorim napadom skakavaca u više od dve decenije i odlučili smo da proglasimo vanredno stanje da bismo se izborili sa pretnjom", izjavio je u subotu ministar za informacije Firdous Ashik Avan.

Odluku i nacionalni plan borbe protiv napada odobrio je premijer Imran Kan nakon što je u petak obavešten o pretnji.

"Sumnjam da ćemo ove godine moći proizvesti 27 miliona tona žita", rekao je za nemačku agenciju dpa Nisar Kaskali, poljoprivrednik i član Privredne komore Sindh. "Napad na skakave je atipičan i alarmantan", izjavio je mahdoomski ministar za bezbednost hrane Khusro Bakhtiar Narodnoj skupštini.

Vlasti se bore protiv napada pustinjskih skakavaca zbog ograničenog finansiranja, rekao je. Insekti hranjeni usevima ušli su u Pakistan u junu i već su uništile velike površine duž jugozapadnih okruga i pustošili polja pamuka, pšenice, kukuruza i drugih useva.

Rojevi su putovali sve od južne provincije Sind do zapadne provincije Kiber Paktunkva.

Pogodni vremenski uslovi i kasni odgovor vlasti olakšali su skakavcima da se razmnožavaju i premestili iz pustinje u useve i obližnje gradove.

Kurir.rs/Net.hr Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track