ŠTA SU KOKUSI I PRIMARNI IZBORI I ZAŠTO SU VAŽNI: Evo kako stranke u SAD određuju kandidate za predsedničku nominaciju!
Foto: Profimedia

SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE

ŠTA SU KOKUSI I PRIMARNI IZBORI I ZAŠTO SU VAŽNI: Evo kako stranke u SAD određuju kandidate za predsedničku nominaciju!

Planeta -

Političke partije u SAD poslednjih 50 godina uz pomoć kokusa i primarnih izbora određuju kandidate za predsedničku nominaciju.

U sezoni izbora 2020. kokusi demokrata i republikanaca će biti održani u šest saveznih država: Ajovi, Nevadi, Kentakiju, Havajima, Severnoj Dakoti i Vajomingu.

U Ajovi su već održani prvi kokusi, odnosno stranački skupovi, na kojima su građani izrazili naklonost prema kandidatima za predsedničku nominaciju u Demokratskoj stranci.

Međutim, prve izbore demokrata za stranačkog predsedničkog kandidata u Ajovi obeležio je haotičan start - rezultati satima kasne pošto partijski zvaničnici proveravaju "nedoslednosti" provobitnog prebrojavanja.

Glas Amerike objašnjava šta su kokusi i navodi da je to kao da se istog dana u isto vreme na različitim lokacijama održava na hiljade sastanaka.

Svaki glasački okrug u državi ima određeno mesto na kojem se održava kokus - obično su to škole, biblioteke, javni prostori.

Na dan kokusa, građani se okupljaju u tim prostorijama, diskutuju i otvoreno izražavaju podršku nekome od kandidata. Građani koji žele da učestvuju u kokusima moraju imati najmanje 18 godina i biti registrovani u nekoj političkoj partiji.

Podrška koju građani javno iskažu nekom kandidatu se broji, stavlja u tabele i onda projektuje na broj delegata koji neki kandidat dobija.

Broj delegata je važan jer oni glasaju na stranačkoj konvenciji na leto, na kojoj se finalno odlučuje o tome ko će partiju predstavljati na predsedničkim izborima.

Za razliku od kokusa gde se otvoreno izražava podrška nekom kandidatu, glasanje na primarnim izborima je tajno.

Ali, isto kao kod kokusa, glasovi sa primarnih izbora se pretvaraju u delegate - koji posle glasaju za određenog kandidata.

Primarni izbori će biti održani u više od 40 saveznih država. Prvi primarni izbori će biti održani u Nju Hempširu 11. februara.

Zbog toga što su prvi na listi, Ajova i Nju Hepmšir privlače najviše pažnje - iako druge države daju veći broj delegata, ili su rasno i socijano raznovrsnije pa bi mogle da daju bolju sliku o tome koji će kandidat najbolje proći.

Kandidate koji "prežive" kokuse u Ajovi i primarne izbore u Nju Hempširu, čeka novi izazov - "super utorak", 3. marta. Tog dana se primarni izbori održavaju u 14 saveznih država, među njima su i dve najnaseljenije u SAD - Kalifornija i Teksas.

Primarni izbori će biti nastavljeni do prve nedelje juna kada se održava konvencija stranke na kojoj se konačno bira kandidat za predsedničku nominaciju.

Na konvencijama se objavljuje i ime kandidata za mesto potpredsednika SAD.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track