OVAKO IZGLEDA U EPICENTRU VIRUSA: Kinezi brojne objekte preko noći pretvaraju u bolnice, ima mesta za 10.000 pacijenata!
Foto: AP

ceo grad na nogama

OVAKO IZGLEDA U EPICENTRU VIRUSA: Kinezi brojne objekte preko noći pretvaraju u bolnice, ima mesta za 10.000 pacijenata!

Planeta -

Kineski grad Vuhan, epicentar epidemije koronavirusa, trenutno vodi trku sa stvaranjem privremenih bolnica koje bi mogle da se nose sa sve većim brojem pacijenata zaraženih novim koronavirusom.

Vuhan, glavni grad provincije Hubej, odlučio je da 11 lokacija, uključujući teretane, izložbene centre i sportske centre, pretvori u improvizovane bolnice, koje mogu da smeste više od 10 hiljada kreveta.

foto: AP

Mera, za koju stručnjaci kažu da je bez presedana, usvojena je nakon što se teško pogođeni grad bori za pružanje kreveta za više od 8000 zaraženih pacijenata, a pokrajinske vlasti su se obavezale da neće ostaviti nijednog pacijenta bez nadzora.

foto: AP

"Puštanje u rad privremenih bolnica sa velikim brojem kreveta unutar velikog prostora velika je mera javnog zdravlja koju je Kina preduzela", rekao je Vang Čen, poznati respiratorni stručnjak i predsednik Kineske akademije medicinskih nauka.

foto: AP

"To je ključna mera koju su vlasti preduzele u kritičnom trenutku. Za razliku od terenskih bolnica tokom ratnih ili potresnih prilika, improvizovane bolnice u Vuhanu u Kini su bez presedana", rekao je.

foto: AP/Xiao Yijiu

Privremene bolnice, smeštene u različitim četvrtima grada, primaće bolesnike s blagim simptomima.

foto: AP/Xiao Yijiu

Vang je rekao da je nova mera posebno dizajnirana za rešavanje gorućeg pitanja prenosa virusa u domaćinstvima i zajednicama.

foto: AP

"Ako veliki broj pacijenata s blagim simptomima živi kod kuće ili sumnja da pacijenti lutaju po zajednici, oni će postati glavni izvor širenja virusa", rekao je Vang.

Štaviše, s obzirom na nedostatak bolničkih kreveta, njihov život mogao bi da bude u opasnosti ako se ne leče efikasno, dodao je stručnjak.

Kurir.rs/Radiosarajevo.ba

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track