Najnovije vesti

IZLOŽILI HITLEROVU SLIKU KAO BIBLIJSKU LIČNOST: Nemci je prikazali u nacionalnom istorijskom muzeju (FOTO)
Foto: AP/Jens Meyer

umetnost

IZLOŽILI HITLEROVU SLIKU KAO BIBLIJSKU LIČNOST: Nemci je prikazali u nacionalnom istorijskom muzeju (FOTO)

Planeta

Slika nemačkog slikara Georga Grosa iz 1944. godine, na kojoj je nacistički lider Adolf Hitler prikazan kao biblijska ličnost Kain, izložena je danas u Nemačkom istorijskom muzeju u Berlinu, kao deo nove stalne izložbene postavke.

Autor slike „Kain ili Hitler u paklu“ bio je istaknuti umetnik pre nacističkog režima. Emigrirao je u Sjedinjene Države 1933. godine. Nacisti su njegovu umetnost smatrali izvitoperenom.

foto: AP/Jens Meyer

Slika koja prikazuje vođu nacističke Nemačke Adolfa Hitlera kao Kaina, biblijsku ličnost poznatu po tome što je bio prvi ubica na svetu, postala je deo stalne izložbe u Nemačkom istorijskom muzeju u Berlinu.

foto: AP/Jens Meyer

Slika koja je bila izložena u utorak prikazuje naizgled prestravljenog Hitlera, koji sedi među kosturima, pored mrtvog tela koje je ubodeno u leđa. Požari rata vide se u pozadini.

foto: AP/Jens Meyer

Muzej je umetničko delo kupio od naslednika njegovog autora, nemačkog umetnika Džordža Grosa, koji ga je dovršio 1944. godine.

Sam Gros je jednom opisao svoje delo kao prikazivanje Hitlera kao fašističkog čudovišta ili kao apokaliptične zveri.

Prema Bibliji, Kain, prvi sin prvog muškarca i prve žene Adama i Eve, ubio je svog brata Avelja iz ljubomore, a Bog je osudio Kaina na život večite lutalice.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP/Jens Meyer)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...