Najnovije vesti

ŽENA SA TAJLANDA POBEDILA KORONAVIRUS: 9 dana je bila u izolaciji, nisu joj dali da vidi porodicu! Sada je kod kuće FOTO
Foto: EPA/NAKHON PATHOM HOSPITAL HANDOUT

jedna od milion

ŽENA SA TAJLANDA POBEDILA KORONAVIRUS: 9 dana je bila u izolaciji, nisu joj dali da vidi porodicu! Sada je kod kuće FOTO

Planeta

Jedna starija žena sa Tajlanda prkosila je šansi "jedan od milion" i uspela da pobedi smrtonosni korona virus od kojeg je obolelo skoro 31.000 ljudi širom sveta, a umrlo više od 600. Jaimui Si-Ung (73) bila ja prvi tajlandski državljanin koji je zaražen smrtonosnim virusom, a u toj zemlji je dijagnostikovano još 24 pacijenta.

Ona se koronavirusom zarazila na putovanju u Vuhan, gde je i središte epidemije, piše Dejli Mejl.

Još jedan ovakav slučaj izlečenja zabeležen je u Maleziji, gde je četvorogodišnja Kineskinja uspela da se oporavi od virusa koji je sličan SARS-u. Ona je danima bila u bolnici, u karantinu, kako bi se oporavila od ovog do sad neviđenog virusa.

Njihov oporavak daje nadu naučnicima koji očajnički pokušavaju da obuzdaju epidemiju koja je zarazila ljude širom sveta.

Stručnjaci tvrde da infekcija ne predstavlja veliki problem zdravim odraslim osobama, ali može biti opasna za pacijente kojima je ugrožen imunološki sistem, ili već boluju od dijabetesa, astme ili raka.

foto: EPA

Starica jača od koronavirusa

Porodica ove Tajlanđanke je bila zabrinuta jer Jaimui Si-Ung već boluje od srčanih problema, te je virus i za nju mogao da bude smrtonosan, ali je ipak uspela da ga pobedi.

Jaimui Si-Ung je lokalnim medijima rekla da ima temperaturu, kao i da se oseća iscrpljeno, te se bojala da to nije pre svega zbog srčanih problema koje ima. Lekari su potvrdili da ima koronavirus kada je 3. januara otišla u bolnicu u provinciji Nakhon Pathom na Tajlandu, te su je odmah prebacili u izolaciju.

"Bila sam zbunjena, jer nisam znala zbog čega moram da budem u izolaciji koja je imala dva-tri sloja stakla", rekla je ona.

foto: EPA/NAKHON PATHOM HOSPITAL HANDOUT

Lekari koji su je lečili nosili su zaštitna odela i videle su im se samo oči. Ovoj majci sedmoro dece takođe nije bilo dozvoljeno da vidi porodicu. Jedini način za to bio je video poziv.

Njeno stanje se popravilo nakon provedena tri dana u bolnici, ali je zadržana iz predostrožnosti. Iz bolnice je puštena posle devetodnevne izolacije i stigla je u svoj dom na proslavu kineske Nove godine.

Njena ćerka je istakla da je ona "jedna od milion" i da njenoj sreći nema kraja.

"Ne znam kako da objasnim to, mogu reći samo da imamo dosta sreće. Veoma sam srećna", kaže ona.

Četvorogodišnjakinja pobedila koronavirus

U Maleziji je četvorogodišnja devojčica iz Kine, koja je bila na odmoru sa porodicom, postala prvi pacijent koji se oporavio od smrtonosnog korona virusa.

Njoj je virus dijagnostikovan 29. januara, a lečena je u izolacionom odeljenju u jednoj bolnici u Maleziji. Direktor malezijskog ministarstva zdravlja Nor Hisam Abdulah je rekao da je devojčica sada dobro i da joj je dozvoljeno da se vrati kući.

Koronavirus je u Maleziji dijagnostikovan kod 10 osoba, od kojih su devet kineski državljani na godišnjem odmoru.

Takođe, jedan muškarac (42), koji je bio u Singapuru na poslovnom sastanku sa kineskim državljanima, počeo je da pokazuje simptome virusa šest dana nakon povratka u rodnu zemlju, prenosi Blic. Kako se navodi, sada je u stabilnom stanju i u bolnici na daljem lečenju.

Podsećamo, poslednji slučajevi virusa otkriveni su na kruzeru koji je pristigao u Japan, na kome je otkriveno 20 slučajeva, zbog čega je 3.700 putnika broda zadržano u karantinu u kome će ostati naredne dve nedelje.

Najviše zaraženih, ali i smrtnih slučajeva zabeleženo je u provinciji Hubej, gde je od virusa preminulo 549, a zaraženo 19.665 osoba.

foto: EPA

Epidemija korona virusa izbila je krajem decembra prošle godine, a pretpostavlja se da virus vodi poreklo od životinja, pre svega od slepih miševa.

Kurir.rs/Dejli Mejl

Foto: EPA/NAKHON PATHOM HOSPITAL HANDOUT

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...