KINA PRIZNALA DA JE LOŠE REAGOVALA NA KORONAVIRUS! SZO poručio: Sada imamo šansu da zaustavimo širenje epidemije (VIDEO)
Foto: EPA

borba protiv virusa

KINA PRIZNALA DA JE LOŠE REAGOVALA NA KORONAVIRUS! SZO poručio: Sada imamo šansu da zaustavimo širenje epidemije (VIDEO)

Planeta -

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) rekao je da međunarodna zajednica sada ima šansu koju mora da iskoristi kao bi zaustavila širenje nove epidemije koja je potekla iz kineske centralne provincije Hubej.

Dok Kina preduzima "snažne mere" da zaustavi epidemiju, ostatak sveta bi trebalo da radi na sprečavanju širenja i na kontrolisanju zaraze novim virusom tipa korona, rekao je Tedros Adanom Gebrejesus, prenosi "Juronjuz".

"Imamo prozor mogućnosti zbog ovih visokih mera koje Kina preduzima u epicentru, u izvoru Zaraze. zato treba da iskoristimo tu mogućnost da sprečimo dalje širenje", rekao je Gebrejesus, ističući da zemlje u razvoju ne uspevaju da podele svoje podatke o virusu.

Komentar je usledio dan nakon što je vrhovno rukovodstvo Kine priznalo "nedostatke" u odgovoru zemlje. Vlada je takođe optužena da je umanjila ozbiljnost virusa na početku epidemije nastale u Vuhanu i da je u nekim slučajevima pokušavala da vesti o njemu sačuva u tajnosti.

On je govorio u Ženevi, gde je svet upoznao sa trenutnom situacijom u vezi sa virusom.

Ranije, dr Silvi Brajand, šefica odeljenja za pripremljenost na globalne zaraze iz SZO, rekla je da zaraza "trenutno" nije na nivou pandemije.

Iako je više od dve desetine zemalja prijavilo slučajeve, nije bilo potvrda širom Afrike ili Latinske Amerike.

Dr Brajand je takođe naglasila važnost borbe protiv neutemeljenih glasina, rekavši da bi one mogle da budu "prepreka za dobar odgovor i da ometaju efikasno sprovođenje kontramera".

U međuvremenu, Britanija je pozvala sve svoje građane u Kini da napuste zemlju "ako mogu" kako bi izbegli da se zaraze virusom nazvanim nCov-2019, pošto su zdravstveni zvaničnici objavili da je bolest sada zarazila 28.000 ljudi širom sveta.

Sličan savet je dat i američkim građanima, a dolazi nakon što je Hong Kong zapečatio sve osim dva granična prelaza sa kontinentalnom Kinom, u nastojanju da obuzda zarazu.

Saudijska Arabija je svojim državljanima zabranila da putuju u Kinu.

Međunarodni komercijalni letovi su obustavljeni u mnogim delovima Kine, kao i domaći letovi.

Broj preminulih od posledica zaraženosti virusom tipa korona u Kini porastao je na preko 600, a zaraženo je više od 31.000 ljudi, saopštila je kineska Nacionalna zdravstvena komisija.

SZO je rekla da je posebno zabrinuta što su neki slučajevi van Kine uključivali prenošenje sa čoveka na čoveka.

"Zemlje moraju da se pripreme kako bi što pre identifikovale slučajeve i kako bi bile spremne za domaću kontrolu epidemije, ukoliko se ona dogodi", rekao je agenciji AP Gauden Galea, predstavnik Pekinga u SZO.

Kurir.rs/Juronjuz/Blic

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track