ZNAO SAM DA MOGU DA UMREM, ALI SAM NA OVO ČEKAO 5 GODINA Spustio se niz 40 metara visok vodopad, sve se desilo u sekundi
Foto: Instagram/Danejacksonkayak

avantura

ZNAO SAM DA MOGU DA UMREM, ALI SAM NA OVO ČEKAO 5 GODINA Spustio se niz 40 metara visok vodopad, sve se desilo u sekundi

Planeta -

"Naravno da sam bio nervozan, bio me je strah. Ali, još otkad sam ga prvi put fotografisao, znao sam da moram da ga osvojim", ispričao je za Dejn Džekson (26), nakon što se spustio niz 40-metarski vodopad Salto del Maule u Čileu.

Kad opsesija postane stvarnost, napisao je američki kajakaš kojem je ovo bio šesti osvojeni vodopad koji je visok najmanje 30 metara.

"Toliko sam dugo čekao ovo da učinim... Sve mi se zabelelo pred očima, ali imao sam osećaj da sve držim pod kontrolom", rekao je Amerikanac kojem je u padu prvo iz ruku ispalo veslo, a potom je i on ispao iz kajaka.

"Sve se odigralo u sekundi. Potonuo sam dosta duboko, kajak se odvojio od mene. Bio sam svestan da mogu da umrem, ali ovo sam dugo želeo da uradim. Bilo je vredno rizika", dodao je Džekson.

Inače, Salto del Maule se nalazi u vulkanskoj regiji u centralnom Čileu.

Ovo je drugi najveći vodopad na svetu niz koji se spustio kajakaš, rekord drži Tajler Bradt, Amerikanac iz Montane. On se spustio niz 57 metara visok vodopad Palus Fols u Vašingtonu.

Međutim, uskoro se više niko neće spuštati niz Salto del Maule jer za nekih mesec dana uzvodno grade hidroelektranu zbog koje će preusmeriti tok vode kroz drugo korito.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: Instagram/Danejacksonkayak

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja