SALVINI OSTAO BEZ IMUNITETA: Čeka ga optuižnica jer nije dozvoljavao migrantima da se iskrcaju!
Foto: EPA / Raiccarrdo Antimiani

odluka senata

SALVINI OSTAO BEZ IMUNITETA: Čeka ga optuižnica jer nije dozvoljavao migrantima da se iskrcaju!

Planeta -

Italijanski senatori glasali su danas za ukidanje imuniteta desničarskom vođi Mateu Salviniju, otvarajući put potencijalnom suđenju, koje bi moglo da znači kraj njegove karijere zbog optužbi da je prošle godine zadržao migrante na moru.

Rezultat glasanja trebalo bi da bude zvanično objavljen oko 18.00 časova, ali prema saznanjima Rojtersa, većina je bila za ukidanje pravne zaštite Salviniju.

Odluka Senata omogućiće sudijama na Siciliji da podignu optužnicu protiv Salvinija jer je odbio da dozvoli grupi migranata da pristane u Italiji prošlog jula, dok je čekao da se druge evropske države slože da ih prime.

foto: EPA / Raiccarrdo Antimiani

Salvini, koji je u to vreme obavljao funkciju ministra unutrašnjih poslova, mogao bi se na kraju suočiti sa zatvorskom kaznom do 15 godina ako bude proglašen krivim na kraju pravnog postupka, koji obično traje godinama.

S obzirom da je znao da će glasanje u parlamentu gotovo sigurno biti protiv njega, Salvini je želeo da izvuče politički kapital iz slučaja prikazujući se kao branilac italijanskih nacionalnih interesa, navela je britanska novinska agencija.

foto: EPA / Raiccarrdo Antimiani

"Odlučio sam protiv svojih interesa ... da idem na sud i oslonim se na nepristrasnost sudstva. Za razliku od drugih koji beže, ja ne bežim i smireno ću čekati presudu, prvo suda, a potom i italijanskog naroda kada bude glasao", kazao je Salvini novinarima.

Tokom 14 meseci na mestu ministra unutrašnjih poslova Salvini je neprestano sprečavao ulazak migranata u Italiju i ometao aktivnosti spasilačkih brodova, preteći humanitarnim organizacijama kaznama i pokušavajući da natera druge evropske zemlje da prihvate migrante.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA / Raiccarrdo Antimiani

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track