VATRENI OKRŠAJ U SIRIJI: Amerima smetao kontrolni punkt Asadovih snaga, posle pucnjave se uključili i Rusi (VIDEO)
Foto: AP

opasno

VATRENI OKRŠAJ U SIRIJI: Amerima smetao kontrolni punkt Asadovih snaga, posle pucnjave se uključili i Rusi (VIDEO)

Planeta -

Američke snage u Siriji učestvovale su u oružanom incidentu u blizini grada Kamišli u severoistočnoj provinciji Hasake, danas 12. februara.

Lokalni kurdski izvori javljaju da se sukob dogodio na provladinom kontrolnom punktu Nacionalnih odbrambenih snaga (milicije koje se bore na strani trupa Bašara al-Asada) u regionu Kirbat-Amo istočno od aerodroma Kamišli na južnoj periferiji grada. Pucnjavu između američke vojske i provladinih milicija pratili su napadi američkih vazduhoplovnih snaga.

„12. februara (na čelu sa Sjedinjenim Državama) koalicione snage koje patroliraju u blizini Kamišlija naišle su na kontrolni punkt koji su okupirale provladine snage u sirijskom režimu. Nakon što su koalicione trupe izdale upozorenja i pokušale da deskaliraju, patrola se našla pod vatrom nepoznatih osoba. Zbog samoodbrane, koalicione snage su uzvratile vatru. Koaliciona patrola se vratila se u svoju matičnu bazu “, rekao je pukovnik Majls Kagins, predstavnik američke koalicije o incidentu, prenosi portal The Defence Post.

Prema drugim izveštajima, jedinice ruske vojne policije stigle su na mesto incidenta "radi posredovanja". Prema izjavama očevidaca, jedan vojnik sirijske vojske je ranjen i prevezen je u obližnju bolnicu.

Incident preti da poveća napetost između američkih i ruskih snaga u regionu, napominje The Defense Post.

Vazduhoplovne snage SAD izvele su najmanje jedan udar u severoistočnom regionu Sirije (provincija Hasake) nakon incidenta na kontrolnom punktu, gde je američka vojska ubila jednu osobu. Sirijska državna novinska agencija SANA izveštava da je jedan civil ubijen, a drugi ranjen kada su američke snage otvorile vatru nakon što su njihova oklopna vozila zaustavljena na kontrolnom punktu istočno od grada Kamišli (nezvanična prestonica sirijskog Kurdistana). Požar je usledio vazdušnim napadom na selo u selu u blizini Kamišlija, nedaleko od granice s Turskom.

Turska državna novinska agencija Anadolija, sa svoje strane, izveštava o dva vazdušna napada u navedenom području.

Kurir.rs/Fort Rus Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track