DŽORDŽ SOROŠ KRENUO NA KINEZE: Smeta mu Si Đinping, tvrdi da je pretnja za Evropu
Foto: Profimedia, EPA/Naohiko Hatta

PARANOJA

DŽORDŽ SOROŠ KRENUO NA KINEZE: Smeta mu Si Đinping, tvrdi da je pretnja za Evropu

Planeta -

Kineski predsednik Si Đinping predstavlja pretnju za Evropsku uniju i njene vrednosti, navodi milijarder Džordž Soroš u autorskom tekstu za Prodžekt sindikat.

Soroš tvrdi da ni političari ni šefovi evropske industrije ne shvataju zaista pretnju koju predstavlja Sijeva Kina.

On ističe da je nakon bregzita u Velikoj Britaniji naročito velika želja da se prigrli Kina jer britanski premijer Boris Džonson želi da se distancira od EU što je više moguće i da izgradi slobodno tržište nesputano EU regulacijama.

U tekstu stoji i da je kompanija „Huavej“ sa dolaskom Sija na vlast izgubila autonomiju koju je imala do sada, kao i da svaka kineska kompanija mora da sluša naređenja Komunističke partije.

Tako će dozvola „Huavejevoj“ 5G mreži u Evropi omogućiti Kini da ucenjuje i sabotira EU u budućnosti, tvrdi Soroš. - Jasno mi je da pod Sijem Kina predstavlja pretnju vrednostima na kojima je osnovana EU. Očigledno, to nije jasno ni liderima država članica EU, niti liderima u industriji, posebno u Nemačkoj - piše Soroš.

Prema njegovim rečima, umesto da vode unapred izgubljenu bitku protiv dominacije „Huaveja“ na tržištu 5G, SAD i EU, ili samo EU, trebalo bi da sarađuju u izgradnji „Eriksona“ i „Nokije“ kao održive konkurencije.

U tekstu se navodi i da će se Si sastati sa šefovima država i vlada 27 članica EU na samitu EU i Kine u Lajpcigu u septembru.

Kurir.rs/ Foto: Profimedia, EPA/Naohiko Hatta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track