ERDOGANOVA NOĆNA MORA: Libijski maršal dao uslove za mir u zemlji! Turskim trupama se ne piše dobro! (VIDEO)
Foto: Profimedia, EPA

sukob

ERDOGANOVA NOĆNA MORA: Libijski maršal dao uslove za mir u zemlji! Turskim trupama se ne piše dobro! (VIDEO)

Planeta -

Komandant Libijske nacionalne vojske, general Kalifa Haftar, rekao je da su mir i primirje u Libiji mogući samo nakon "eliminacije" terorista i oružanih grupa, kao i proterivanja plaćenika iz zemlje, koje je poslala i finansirala Turska.

U svom govoru demonstrantima protiv turske invazije koja se okupila u Bengaziju i brojnim gradovima istočne Libije, obećao je turskom predsedniku Taijipu Erdoganu da će "Libija postati grob teroristima i njegovim plaćenicima", podsećajući na sudbinu terorista u Bengaziju i na obalama zaliva Sirte .

"Mir neće doći u našu zemlju sve dok oružane milicije i plaćenici koje je Erdogan poslao u Libiju ne budu poraženi, razoružani i proterani. Čak i ako izdajnici pozovu sve plaćenike na svetu, Libijska nacionalna vojska neće stati dok se Tripoli ne vrati kući. Nećemo zanemariti činjenicu da su zbog toga naši sinovi žrtvovani za svoje živote i nećemo odstupiti od njihovih principa sve dok Tripoli nije slobodan, siguran i miran grad za sve Libijce", rekao je general Haftar, prenosi TASS.

"Nećemo prestati da se borimo protiv terorističkih grupa i proteraćemo ih iz zemlje, a samo u tom slučaju biće objavljeno trajno primirje. Naše trupe su u srcu Tripolija. Oslobođenje glavnog grada nije daleko “, dodao je vođa Libijske nacionalne armije.

Podsetimo, krajem januara je potvrđeno da Turska planira da izgradi vojnu bazu u blizini Tripolija. Zatim su se dve fregate turske mornarice približile Tripoliju i iskrcale turske vojnike i oklopna vozila, mada je Ankara rekla da nema nameru da povećava kontingent u Libiji.

Takva izjava je bila od presudne važnosti za podršku Haftara od strane Moskve u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, gde je Velika Britanija predstavila rezoluciju o nametanju primirja u Libiji. Dokument je sačinjen nakon berlinskih razgovora 19. januara, ali ruski uzdržani dokument ne čini obavezujući dokument. Neposredno pre glasanja, Rusija je pokazala oklevanje.

"Libijci nisu spremni da primene rezoluciju", rekao je ruski predstavnik u Ujedinjenim nacijama, Vasilij Nebenzija, bez većeg pojašnjenja.

Prema Moskvi, primirje koje je uvela UN neće potisnuti libijske sukobljene strane da pokušaju naći političko rešenje.

"Ultimatumi poput ovih nemaju moć prisiljavanja Libijaca da započnu pregovore što je pre moguće. Ako se ta rezolucija ne sprovede, podsetićemo vas na ono što smo rekli danas “, rekao je Nebenzja tokom glasanja 12. februara u Savetu bezbednosti UN-a.

Međutim, Rusija nije sprečila da rezolucija bude odobrena. Moskva ima veto u Savetu bezbednosti, koji nije koristila, ali Kremlj se uzdržano distancirao od sadržaja rezolucije, što je London protumačio kao svoju pobedu. Na terenu, međutim, rezolucija ništa ne menja.

Nekoliko sati nakon usvajanja rezolucije Saveta bezbednosti, Ujedinjene nacije u Libiji negirale su da više nije moguće prikupiti sredstva za Tripoli. Iz bezbednosnih razloga povezanih sa vazduhoplovnim napadom Haftar na aerodrom Mitiga, neki letovi sa osobljem Ujedinjenih nacija nisu uspeli da slete u prestonicu Libije.

Iz štaba Libijske nacionalne vojske portparol Haftara pozvao je Ujedinjene nacije da za dolazak u Tripoli koriste samo aerodrom Misrata.

"Turska koristi aerodrom u Tripoliju kao bazu za dovođenje oružja i milicije. Dakle, ovo je ratni prozor i nikome ne možemo garantovati sigurnost, "rekao je general Ahmed Al-Mismari na konferenciji za novinare u Bengaziju.

Prema LNA, razlog teškoća UN-a u dolasku u Tripoli povezan je isključivo sa dinamikom tekućih ratnih operacija u gradu, gde je Libijska nacionalna armija više puta nametnula zonu neletanja.

Međutim, postoje oni koji veruju da su poslednji potezi Haftara u Tripoliju reakcija na odobravanje rezolucije o prekidu vatre. Suzdržanim glasom Rusije, general Haftar je na ovaj način objavio da ne prihvata rezoluciju i pokazao se da je jedini koji zaista može da kontroliše nebo glavnog grada.

Kurir.rs/Logicno.com Foto:Profimedia, EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track