POTOP U BRITANIJI SE NASTAVLJA: Deo reka još uvek raste, vlasti nemoćne da spasu sve građane! (VIDEO)
Foto: EPA, AP

nepogoda

POTOP U BRITANIJI SE NASTAVLJA: Deo reka još uvek raste, vlasti nemoćne da spasu sve građane! (VIDEO)

Planeta -

U Velikoj Britaniji danas je u tri okruga u Engleskoj izdato nekoliko upozorenja za opasnost od velikih poplava, što znači da postoji opasnost po život.

U tim okruzima velike oluje već su uzrokovale poplave i nestanak struje, a britanski Sekretar za životnu sredinu Džordž Justis saopštio je da klimatske promene stvaraju ekstremne vremenske uslove i da vlada nije nepripremljena, prenosi AP.

"Nikada nećemo biti spremni da zaštitimo svaku kuću pojedinačno zbog prirode klimatskih promena i činjenice da takvi vremenski uslovi postavu ekstremniji, međutim, učinili smo sve što možemo sa značajnom sumom novca i imaćemo još", rekao je Justis.

1 / 6 Foto: EPA

Pet upozorenja na velike poplave izdato je u Vorčestširu, Herfordširu i Šropširu.

Stanovnici pojedinih delova u Velsu i zapadnoj Engleskoj danas su počeli da raščišćavaju posledice poplava, a nakon što su poplavljeni putevi, železničke pruge, kuće i prodavnice.

Tokom vikenda u pojedinim delovima Britanije izmereni su i udari vetra veći od 145 kilometara na sat sa 150 milimetara kiše, a meteorolozi kažu da nivo reka u pojedinim delovima severne Engleske još uvek nije dostigao maksimum.

U gradu Jork vlasti su postavili više od 4.000 vreća sa peskom jer je nivo reke Rover Ouz nastavio da raste i očekuje se da će dostići vrhunac u utorak.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP, EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja