CRKVA SVETOG NIKOLE NIČE U NJUJORKU: Novi pravoslavni hram se gradi na mestu terorističkog napada 11. septembra (VIDEO)
Foto: Screenshot YT

vera

CRKVA SVETOG NIKOLE NIČE U NJUJORKU: Novi pravoslavni hram se gradi na mestu terorističkog napada 11. septembra (VIDEO)

Planeta -

Ponovo su započeli radovi na ostacima Grčke pravoslavne crkve Svetog Nikole i Nacionalnog svetilišta Svetskog trgovinskog centra, mada to verovatno neće biti vidljivo još mesec dana.

Kompaniji iz Minesote koja proizvodi spoljni zid za projekat koji je dugo bio u zapećku plaćeno je 5,7 miliona dolara i nastavila je sa radom na njemu, rekao je Majkl Saros, potpredsednik Prijatelja Svetog Nikole, za Njujork Post.

Prijatelji Svetog Nikole pokušavaju da prikupe 42 miliona dolara da završe projekat. Izgradnja je obustavljena u decembru 2017. godine, kada je grčkoj pravoslavnoj eparhiji ponestalo novca, ostavivši napola izgrađen projekat na mestu Trgovačkog centra. Svetilište će zameniti skromniju crkvu uništenu 11. septembra 2001. u terorističkom napadu i očekuje se da će ukupni troškovi dostići 80 miliona dolara.

Neprofitna grupa pod nazivom "Vera: Fondacija za pravoslavlje i helenizam" glasala je prošle nedelje za donaciju 20 miliona dolara za hram, navodi se u izveštaju Nacionalnog Heralda, novina koje pokrivaju grčku zajednicu.

Psaros nije komentarisao donaciju. Rekao je da je George Marcus, grčko-američki milijarder nekretnina dao dva miliona dolara.

Rad na samoj crkvi trebalo bi da počne u martu, rekao je Psaros. Eparhija se obavezala da će je završiti do 11. septembra 2021. godine.

Crkva Svetog Nikole stajala je 85 godina u ulici Cedar u trospratnoj kući sagrađenoj oko 1830. godine kao privatna rezidencija. Grupa grčkih porodica sakupila je 25.000 dolara da bi je kupila 1892. godine, a svoja vrata otvorila je kao crkva 1916. godine.

Nazvana po zaštitniku pomoraca, crkva je bila prvo mesto koji su videli grčki doseljenici nakon što su napustili ostrvo Elis. Dok su se oko nje rasli neboderi, skromna crkva je dodala jedan sprat na konstrukciji koja je bila u senci kula Trgovinskog centra.

Troškovi projekta nekada procenjenog na 30 miliona dolara sada bi mogli dostići 80 miliona dolara. Neki krive skupe promene dizajna na crkvi, drugi crkvene vođe.

Članak u Postu 2018. godine opisuje gradnju crkve kao „smeli i skupi potez“, koji je eparhija angažovala poznatog arhitektu Santjaaga Kalatravu za dizajn nove crkve.

Kurir.rs/keeptalkinggreece.com Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track