PUTIN SMENIO NAJBLIŽEG SAVETNIKA: Surkova zvali sivi kardinal, zbog njega je predsednik Rusije tako moćan!
Foto: Profimedia

savetnik iz senke

PUTIN SMENIO NAJBLIŽEG SAVETNIKA: Surkova zvali sivi kardinal, zbog njega je predsednik Rusije tako moćan!

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin otpustio je Vladislava Surkova (55), jednog od svojih najslavnijih savetnika, tvorca "putinizma" i "vertikale moći", o čijem se odlasku se nedeljama govorilo.

Njegova smena je objavljena predsedničkom uredbom na stranici Kremlja, a njegove moguće buduće funkcije nisu obznanjene.

Surkova je 11. februara na dužnosti glavnog pregovarača o sukobu na istoku Ukrajine nasledio zamenik šefa predsedničke administracije Dmitrij Kozak (61), što je nastupilo u vreme obnove mirovnog procesa između Moskve i Kijeva.

foto: AP/Mikhail Klimentyev

Ruska opozicija ne podnosi Surkova jer je on iz predsedničke administracije početkom 2000. organizovao uspostavljanje sistema vlasti pomoću kontrolisanih medija, poslušne opozicije u parlamentu i gušenja protesta.

Surkov je tvorac koncepta "vertikale moći", državne moći koja zavisi samo od Vladimira Putina. Bio je predsednikov najbliži saradnik, strateg koji je u Rusiji poznat kao "sivi kardinal" zbog svog percipiranog uticaja na predsednika iza scene i trasiranja njegove višedecenijske politike.

Od 2014. on je glavni ruski strateg u ukrajinskoj krizi, obeleženoj pripojenjem Krima 2014. godine i sukobom snaga Kijeva i proruskih separatista na istoku zemlje u kojem je poginulo više od 13.000 ljudi.

foto: AP/Alexei Nikolsky

Bio je opsednut sprečavanjem prozapadnih narodnih pobuna koje su izbile u nekoliko bivših sovjetskih republika, poput Narandžaste revolucije u Ukrajini 2004. i Revolucije ruža u Gruziji 2003. godini.

Dok Moskva ne priznaje da finansijski i vojno podržava separatiste, Surkov ne skriva lične veze s njima. Na pogrebu Aleksandra Zaharčenka, jednog od vođa pobunjenika na istoku Ukrajine, ubijenog 2018, javno ga je nazvao "bratom".

Zapadne sankcije nametnute Rusiji upravo zbog njene uloge u sukobu na istoku Ukrajine, Surkov je nazvao "političkim Oskarom" i "velikom časti".

Uprkos tomee, Surkov je strastveni ljubitelj američke kulture, obožavalac repera Tupaka Šakura čija je fotografija uz Če Gevarinu bila na zidu njegove kancelarije u Kremlju.

Rođen je 1964, od oca Čečena i majke Ruskinje, a karijeru je počeo 1987. u banci Menatep u koju ga je zaposlio Mihajlo Hodorovski, čovek koji je izrastao u oligarha i milijardera i postao najveći neprijatelj Vladimira Putina.

Surkova je Kremlj uočio i zaposlio nešto pre iznenadnog povlačenja Borisa Jeljcina s predsedničke dužnosti krajem 1999. s dolaskom Putina na vlast.

Surkov je i autor romana s političkim zapletom koje piše pod pseudonimom (Natan Doubovicki), a piše i tekstove za pesme ruske rok grupe Agata Kristi.

Kurir.rs/Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track