ON JE POBEDIO OPAKI VIRUS: Slavili smo Novu godinu kad sam osetio vrelinu, a ubrzo sam postao predmet sprdnje!
Foto: Profimedia

samovao u hotelu

ON JE POBEDIO OPAKI VIRUS: Slavili smo Novu godinu kad sam osetio vrelinu, a ubrzo sam postao predmet sprdnje!

Planeta -

Sijao Jao (27) ni ne zna kad se zarazio novim koronavirusom ni gde, ali sumnja da se to dogodilo kada se vozom vraćao kući na proslavu Nove godine putovao kući u Đingdžou na proslavu kineske Nove godine.

Sijao, koji inače radi u Čengduu na jugozapadu Kine, osetio je da nešto nije u redu tokom dočeka godine pacova 25. januara.

"Odjednom me preplavila neka čudna vrelina. Uhvatila me panika. Nisam znao šta da radim... Od prijatelja iz Vuhana, čuo sam stravične priče o virusu koji se širio zemljom. imao sam utisak da ne treba da idem u bolnicu, zatošto ćeš se razboleti iako nisi dosad bio bolestan", rekao je.

Znao je da mora što pre da pobegne iz prijateljeve kuće kako bi zaštitio njegovo malo dete i starije roditelje.

Vuhan je već tad stavljen pod karantin. Pošto niej mogao da dođe ni do kuće svojih roditelja, Sijao se prijavio u obližnji hotel.

Skoro nedelju dana samovao je u sobi i preživljavao na instant rezancima jer su sve obližnje prodavnice bile zatvorene. Uzimao je lekove za snižavanje temperature i konsultovao se s lekarom na internetu koji mu je rekao da možda ima samo infekciju gornjih disajnih puteva.

"Bio sam jako uznemiren. Razmišljao sam da li da zovem policiju da preko njih dobijem barem nekakvu pomoć od vlade. Na kraju sam ipak odustao jer nisam bio ni siguran jesam li uopše zaražen novim virusom", rekao je.

foto: Profimedia

Imao je i halucinacije da mu kroz sobu lete raznorazni objekti. Međutim, sutradan je shvatio da mu je u sobu uleteo slepi miš, a tek tad se uspaničio jer su stručnjaci upozoravali da je zaraza krenula baš od tih životinja.

Vlada je odlučila da zatvori hotel i Sijao je morao da se vrati u kuću svog prijatelja.

S obzirom nato da je u međuvremenu počeo ozbiljno da kašlje, a i njegov prijatelj je imao povišenu temperaturu, uputili su se u obližnju improvizovanu bolnicu u zgradi bivše fabrike.

Dobio je intravenoznu terapiju, antivirusne lekove i tradicionalnu kinesku medicinu, a 4. februara dobio je potvrdu onoga čega se dugo i najviše bojao - zarazio se koronavirusom.

foto: EPA/YUAN ZHENG

Svakog dana bilo je sve više obolelih.

"Uslovi su bili loši. Nisam se kupao više od 20 dana, nisam imao ni peškire, a na hrani se osjćao miris dezinfekcijskih sredstava od čega mi je stalno bilo muka", prisetio se mladi Kinez za AFP.

Da stvar bude gora, u grad svoga prijatelja postao je i predmet groznih glasina.

"Ljudi su pričali da sam postao mutant, da sam umro, da sam već kremiran, da sam namerno došao u grad kako bih zarazio druge... Psihički sam bio jako loše, pritisak je bio nemoguć", rekao je mladić.

Dobre vesti su konačno usledile kada je pušten iz bolnice i prebačen u karantin koji je osigurala kineska vlada.

"Planiram da doniram krvnu plazmu za eksperimentalni tretman za lečenje koronavirusa. Takođe, želim da se vratim u rodni kraj i budem blizu porodice, dosta mi je lutanja", zaključio je 27-godišnjak koji je uspeo pobedi opaki virus.

Kurir.rs/Rfi.fr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja