TRAMP SE MEŠA U IZBORE DEMOKRATA Glasačima Bernija Sandersa poručio: Pazite se Rusije, oni ga guraju!
Foto: EPA/Katherine Taylor, EPA/Oliver Contreras / POOL

IZBORI DEMOKRATA

TRAMP SE MEŠA U IZBORE DEMOKRATA Glasačima Bernija Sandersa poručio: Pazite se Rusije, oni ga guraju!

Planeta -

Predsednik SAD Donald Tramp poručio je demokratama u saveznoj američkoj državi Nevadi, koji glasaju za kandidate te stranke na predsedničkim izborima, da se paze "Rusije, Rusije, Rusije".

Tramp je na taj način ironično prokomentarisao pisanje medija da Moskva navodno pokušava da pomogne kandidatu za demokratsku nominaciju na predsedničkim izborima u SAD Berniju Sandersu u njegovoj kampanji.

"Demokrate u Velikoj državi Nevada (koju ću, zbog ekonomije, radnih mesta, vojske i veterana, osvojiti u novembru), pazite se Rusije, Rusije, Rusije", naveo je Tramp na Tviteru.

On je dodao da, prema navodima Adama Šifa, kojeg je nazvao "korumpiranim političarem", Rusija pokušava da progura "ludog Bernija Sandersa" da pobedi.

"Glasajte", poručio je Tramp u vreme kada birači u Nevadi glasaju na kokusima, stranačkom preliminarnom izjašnjavanju o kandidatu demokrata za predsednika SAD u novembru ove godine.

Senator iz Vermonta Berni Sanders favorit je u Nevadi, gde istraživanja javnog mnjenja pokazuju njegovu jasnu prednost ispred ostalih kandidata, prenosi Glas Amerike. Sanders je prethodno upozorio Rusiju da se ne meša u američke izbore, nakon što su ga američki obaveštajci obavestili da Moskva navodno pokušava da pomogne njegovoj kampanji.

Vašington Post je, pozivajući se na upućene izvore, objavio da su američki zvaničnici informisali Sandersa o aktivnostima Rusije, a takođe su obavestili predsednika Trampa i druge američke zvaničnike. U tekstu se navodi da nije poznato u kom obliku je Rusija pokušala da pomogne Sandersovoj kandidaturi.

Izvor iz Kongresa potvrdio je da su zvaničnici obaveštajnih službi obavestili članove Kongresa da se Rusija, po svemu sudeći, bavi kampanjom dezinformacija i propagande da bi ojačala kandidature i Sandersa i Trampa 2020. Isti izvor, međutim, upozorava da su ti zaključci samo preliminarni.

Kremlj je ranije u petak demantovao da se Rusija meša u izbore 2020. u pokušaju da poboljša Trampove šanse za reizbor, posle izveštaja da su američki obaveštajci upozorili Kongresa da postoji nova pretnja izborima.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto ilustracija: EPA/Katherine Taylor, EPA/Oliver Contreras / POOL)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track