Najnovije vesti

NOVA ŽRTVA KORONAVIRUSA: Preminuo četvrti putnik sa kruzera usidrenog u Japanu!
Foto: EPA/TORU HANAI

DAJMOND PRINCES

NOVA ŽRTVA KORONAVIRUSA: Preminuo četvrti putnik sa kruzera usidrenog u Japanu!

Planeta

Četvrti putnik sa kruzera "Dajmond Princes" usidrenog u Japanu preminuo je od posledica novog koronavirusa, javila je danas tv stanica NHK.

U pitanju je putnik koji je imao više od 80 godina, a preminuo je u japanskoj bolnici, preneo je Tas s.

U Japanu je do sada potvrđeno da je 851 osoba zaražena novim koronavirusom. Većina njih, tačniji 691 osoba, su putnici i članovi posade kruzera koji je dve nedelje bio u karantinu.

Japanski zdravstveni zvaničnici i eksperti priznali su juče da karantin na kruzeru Dajmond Princes u luci Jokohama nije bio savršen, ali su branili odluku Japana da pusti oko 1.000 putnika posle 14 dana.

foto: AP / Jae C Hong

Zvaničnici su rekli da su se japanske zdravstvene vlasti suočile sa teškim izazovima u ophođenju s brodom pod stranom upravom, za koji su potrebni međunarodni pregovori u nedostatku utvrđenih pravila u takvoj krizi, prenosi AP.

"Brod nije bio projektovan kao bolnica. Brod je brod", rekao je bivši regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Šigeru Omi.

Prema njegovim rečima, naravno da izolacija nije bila idealna kao što bi se očekivalo od bolnice, iako je, kaze, izolacija donekle bila efikasna, ali u velikoj meri nije bila savršena.

foto: EPA/TORU HANAI

Na brodu je zaraženo više od 690 ljudi.

Japanskim putnicima koji nisu delili sobu sa pacijentima, a rezultati testa su im bili negativni i nisu imali simptome, na kraju karantinskog perioda od 14 dana bilo je dozvoljeno da se vrate kući javnim prevozom, što je viđeno kao alarmantan znak japanskog nedostatka osećaja za krizu.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA/TORU HANAI

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...