KORONAVIRUS SE PROŠIRIO NA 40 ZEMALJA: Prvi slučaj u Severnoj Irskoj, u Francuskoj 38 zaraženih
Foto: EPA/Ian Langsdon

borba protiv virusa

KORONAVIRUS SE PROŠIRIO NA 40 ZEMALJA: Prvi slučaj u Severnoj Irskoj, u Francuskoj 38 zaraženih

Planeta -

Koronavirus proširio se na 40 zemalja sveta, a zaraženih ima na svim kontinentima osim na Antarktiku.

Od novog virusa COVID-19 do sada je preminulo oko 2.800 ljudi, a širom sveta je zaraženo 82.000.

Sve bitne informacije o koronavirusu možete pratiti ovde:

U Nemačkoj 19 novih slučajeva koronavirusa

Tri savezne pokrajine na zapadu Nemačke prijavile su danas 19 novih slučajeva koronavirusa, dan pošto je ministar zdravlja objavio početak epidemije.

Jedna žena zaražena u Severnoj Makedoniji

Nema novih slučajeva koronavirusa u Severnoj Makedoniji, objavio je večeras ministar zdravlja Venko Filipče, navodeći da su današnji testovi tri sumnjiva slučaja negativni. Pacijentkinja kod koje je u sredu potvrđen koronavirus i koja se leči izolacionom delu Klinike za infektivne bolesti u Skoplju, dobro se oseća i nema komplikacija.

foto: AP/Daniel Cole

Raste broj zaraženih u Francuskoj

Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Francuskoj više se nego udvostručio u poslednja 24 časa, saopštio je francuski ministar zdravlja Olivije Veran, navodeći da je broj zaraženih porastao sa 18 na 38.

Virus i u Severnoj Irskoj

U Severnoj Irskoj potvrđen je danas prvi slučaj koronavirusa, a reč je o pacijentu koji je doputovao iz Italije preko Dablina

Šef SZO: Epidemija na odlučujućoj tački, nije vreme za strah

Epidemija novog koronavirusa dostigla je "odlučujuću tačku", izjavio je danas generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejsus i pozvao zemlje širom sveta da udvostruče svoje napore u cilju efikasnog obuzdavanja širenja virusa.

"Virus ima potencijal pandemije, ali ovo nije vreme za strah. Ovo je vreme za preduzimanje akcije kako bi se sprečila infekcija i spasli životi"", rekao je.

foto: EPA/Elia Bianchi

Kineski pulmolog uveren da će virus biti obuzdan u aprilu

Kineski pulmolog Žong Nanšan rekao je danas da je uveren da će epidemija koronavirusa biti "stavljena pod kontrolu" do kraja aprila, dodavši da to što je virus otkriven u Kini, ne znači da odatle i potiče.

"Uz snažne mere koje je preduzela kineska vlada i zajedničkim naporima medicinara širom zemlje, uvereni smo da će epidemija u osnovi biti pod kontrolom do kraja aprila", rekao je Žong novinarima u južnoj kineskoj provinciji Guangdžou, prenela je agencija Sinhua. Više pročitajte OVDE.

BEČ: Prvi oboleli već 10 dana u bolnici, lečili ga od gripa

Prvi slučaj infekcije koronavirusom u Beču nalazi se već deset dana u bolnici, gde je lečen od simptoma gripa, prenele su bečke vlasti.

foto: AP / Ebrahim Noroozi

Tek ovog vikenda je 72-ogodišni penzioner testiran na koronavirus, i test je bio pozitivan, kazao je, na konferenciji za štampu, ministar zdravlja pokrajine Beč Peter Haker. Više pročitajte OVDE.

ITALIJA: Broj umrlih se popeo na 14, zaraženo ukupno 528 ljudi

U Italiji su još dve osobe umrle od posledica novog koronavirusa, čime je broj žrtava povećan na 14, dok je 528 osoba zaraženo.

foto: EPA / Ourad Balti Touati

Šef italijanske službe za civilnu zaštitu Anđelo Boreli je napomenuo da su, što se tiče smrtnih slučajeva, u pitanju preliminarni podaci, jer se još čekaju konačne potvrde obavljenih testova. Boreli je istakao da dobre vesti dolaze iz Lombardije, regiona koji je najviše pogođen koronavirusom, pošto se 37 osoba oporavilo, navodi Ansa.

Broj zaraženih slučajeva povećan je sa jučerašnjih 420 na 528, i većinom se odnose na sever Italije, prenosi Rojters.

foto: AP / Matthias Schrader

EVROPA NEĆE ZATVARATI GRANICE UNUTAR BLOKA

Eksperti vlade EU složili su se da bi blokiranje prekograničnog kretanja unutar bloka ljudi sa simptomima koronavirusa bilo kontraproduktivno i da je karantin preferirana opcija, rekli su u četvrtak zvaničnici EU.

Evropske države koje su deo Šengena pojačale su planiranje mera za obuzdavanje koronavirusa nakon što je epidemija izbila na kontinentu prošle nedelje iz žarišta na severu Italije.

GRČKA potvrdila još dva slučaja, ukupno ima 3! Žene boravile u Italiji

U Grčkoj su potvrđena još dva slučaja zaraze koronavirusom, čime je ukupan broj povećan na tri, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Prvi slučaj potvrđen je juče u Solunu kod 38-godišnje žene, koja se nedavno vratila iz Milana, a testovi su pokazali da je novim koronavirusom zaraženo i njeno dete.

foto: Profimedia

Grčka agencija ANA prenosi da će škola, koju pohađa zaraženo dete, iz predostrožnosti biti zatvorena na najmanje 14 dana.

Treći slučaj je registrovan u Atini, a u pitanju je žena koja je boravila na severu Italije.

IZRAEL registrovao 1. slučaj, zabranjuju ulazak u zemlju posetiocima iz Italije

Izraelac koji se početkom ove nedelje vratio iz Italije testiran je pozitivno na korona virus, saopštilo je danas izraelsko Ministarstvo zdravlja. To je prvi pacijent kod koga je virus otkriven u Izraelu, navode izraelski mediji.

foto: Profimedia

Izraelski ministar unutrašnjih poslova Arije Deri najvio je danas da će potpisati dekret da se posetiocima iz Italije zabrani da uđu u Izrael. Na osnovu nove direktive Izraelci koji se vraćaju iz Italije moraće da budu u karantinu dve nedelje.

U KALIFORNIJI 1. SLUČAJ ŠIRENJA VIRUSA "U ZAJEDNICI"

Osoba u Kaliforniji koja nije bila u kontaktu ni sa kim za koga se zna da je zaražen koronavirusom i nije putovala u zemlje u kojima virus cirkuliše, bila je pozitivna na testu na ovaj smrtonosni virus.

To je možda prvi slučaj širenja zaraze "u zajednici" u SAD, saopštili su u sredu Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), piše Njujork Tajms, odnosno da nema podataka o izloženosti pacijenta. Više o ovome vest pročitajte OVDE.

foto: Profimedia

KORONAVIRUS STIGAO U BEČ

Nakon dve potvrđene infekcije koronavirusom u austrijskoj pokrajini Tirol, sada je pozitivno testiran i jedan muškarac u Beču. Reč je o 72-ogodišnjem muškaracu koji se nalazi na izolovanom odeljenju bolnice Rudolfštiftung.

Japan zatvara škole

Japanski premier, Šinzo Abe, danas je najavio da će vlada zatražiti da se zatvore sve osnovne, srednje i više škole počevši od 2. marta zaključno sa početkom prolećnog raspusta krajem marta. Rojters izveštava da je japanski premijer govorio na sastanku krizne grupe za borbu protiv koronavirusa.

U Britaniji 15 zaraženih

U Velikoj Britaniji su prijavljena još dva slučaja zaraze koronavirusom, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 15, javlja Rojters. Zaraženi se nalaze u Kraljevskoj bolnici u Liverpulu i u Kraljevskoj slobodnoj bolnici u Londonu.

foto: EPA / Andy Rain

RAMPA ZA HODOČASNIKE U MEKU I MEDINU

Saudijska Arabija je stopirala ulazak u zemlju muslimanskim hodočasnicima koji idu na hodočašće u svete gradove Meku i Medinu, pošto kraljevstvo pokušava da uspori širenje koronavirusa. Više o ovome pročitajte OVDE.

foto: AP / Amr Nabil

Stjuardesa iz Koreje letela zaražena

Stjuardesa Korean Era koja je bila pozitivna na testu za koronavirus radila je na letovima između Seula i Los Anđelesa, saopštio je Korejski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC).

Južna Koreja prijavila je danas 334 nova slučaja koronavirusa, što je najveći dnevni porast dosad, a ukupan broj zaraženih sada iznosi ukupno 1.595, što je najviše izvan Kine, javlja Rojters.

foto: AP / Choe Jae-koo / Yonhap

Stjuardesa koja je obolela radila je na letu KE017 kompanije Korean Er sa aerodroma u Seulu do Los Anđelesa 19. februara, kao i na povratnom letu KE012 20. februara, javile su novinske agencije Jonhap i drugi mediji, a potvrdili južnokorejski zvaničnici. Kompletnu vest pročitajte OVDE.

Hrvatski naučnik jasnim brojkama poručuje: Evo kolike su šanse da obolite

Hrvatski naučnik Igor Štagljar, specijalizovan u području molekularne biohemije, odlučio je da jasnim brojkama smiri paniku u vezi s koronavirusom. Pogled na brojke sugeriše koliko su male šanse da obolite od koronavirusa, a daleko manje da mu podlegnete. Primera radi, Kina ima 1,386 milijardi stanovnika, a samo 0,0055 odsto Kineza ima virus. kompletan tekst pričitajte OVDE.

ŽENA U JAPANU DVA PUTA OBOLELA

Žena koja je radi kao vozač turističkog autobusa u Osaki drugi put je pozitivna na koronavirus, što je prvi takav slučaj u Japanu. Ona je testirana pozitivno na koronavirus u sredu, nakon što je osetila bolove u grlu i grudima, javlja Rojters.

foto: AP / Jae C. Hong

Prvi put je testirana u januaru, nakon čega je hospitalizovana, ali se brzo oporavila. Više o ovom slučaju pogledajte OVDE.

Ministar zdravlja Japana rekao je da je to prvi pacijent koji je nakon bolničkog lečenja ponovo pozitivan na koronavirus. Iako je ovo prvi takav slučaj u Japanu, slučajevi drugog pozitivnog testa prijavljeni su u Kini.

Interaktivna mapa zemalja sa prijavljenim slučajevima

Žena i beba prvog pacijenta u Italiji su dobro

Trudna supruga prvog italijanskog pacijenta je dobro, javlja TGCOM24. Ona je hospitalizovana, pozitivna je na koronavirus, ali ne pokazuje simptome. I beba i ona su dobro, kazali su iz bolnice. Na koronavirus je pozitivno još šest kolega njezinog supruga, ali nitko ne pokazuje simptome.

1. SLUČAJ U ESTONIJI

foto: EPA / Abedin Taherkenareh

Estonija je potvrdila prvi slučaj koronavirusa, a zaražen je mušarac koji se vratio iz Irana. Reč je o čoveku koji ima stalno prebivalište u Estoniji, ali nije državljanin te zemlje, rekao je ministar Tanel Kik državnoj televiziji, prenosi Rojters.

"Prema mojim informacijama, on je državljanin Irana", rekao je on i dodao da se pacijent nalazi u izolaciji. Muškarac je, kako se navodi, stigao u Estoniju u sredu uveče, autobusom iz Rige.

TRAMP: RIZIK OD VIRUSA U SAD JE NIZAK

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da rizik od koronavirusa u SAD ostaje veoma nizak. On je dodao da su SAD spremne da učine šta god budu morale ako se taj virus proširi. Tramp je takođe kazao da će biti zadovoljan bilo kojim iznosom finansijskih sredstava koje Kongres bude izdvojio za borbu protiv korona virusa.

Američki predsednik je dodao i da će zadužiti potpredsednika Majka Pensa da predvodi aktivnosti za suzbijanje koronavirusa, ističući i da su SAD "veoma, veoma spremne" za bilo koju situaciju vezanu za novi virus.

foto: AP/Alex Brandon

PRVI SLUČAJ KORONAVIRUSA U DANSKOJ

Danska je potvrdila prvi slučaj koronavirsa, a zaražen je muškarac koji se vratio sa skijanja u Lomardiji u Italiji. Nakon testiranja koje je obavljeno sinoć, muškarac se nalazi u izolaciji u svom domu, sa svojim sinom i ženom, koji su negativni na koronavirus, preneo je Rojters.

Prvi slučaj koronavirusa neće promeniti procenu, koja je objavljena u utorak, da je u Danskoj nizak rizik od epidemije.

foto: EPA/NICOLA FOSSELLA

VIRUS SE PROŠIRIO NA 40 ZEMALJA SVETA

Do sada je od novog koronavirusa, kovid-19, umrlo najmanje 2.800 ljudi, najveći broj u Kini.

Širom sveta je prijavljeno više od 81.700 slučajeva infekcije, a Svetska zdravstvena organizacija saopštila je sinoć da je prvi put broj prijavljenih slučajeva izvan Kine veći od onih u Kini.

U Italiji je prijavljeno 400 slučajeva što je najveći broj zaraženih u Evropi.

Virus se širi Evropom, a prve slučajeve prijavile su Norveška, Rumunija, Gruzija, Severna Makedonija.

Mnoge evropske zemlje preuzimaju mere, a Italija je stavila oko 100.000 ljudi u karantin sa zabranom putovanja.

foto: AP / Ebrahim Noroozi

U Iranu je prijavljeno 193 slučajeva zaraze i 19 smrtnih slučajeva. Virus se ove nedelje proširio Bliskim Istokom, uključujući Kuvajt, Bahrein, Liban...

CNN prenosi da su smrtni slučajevi van Kine prijavljeni u Iranu (19), Južnoj Koreji (13), Italiji (12), Japanu (7), Hongkongu i Francuskoj (2), kao i po jedan slučaj na Filipinima i na Tajvanu.

U Kini je prijavljeno 433 nova slučaja koronavirusa, tako da se ukupan broj zaraženih popeo na 78.497, saopštile su vlasti.

U Kini je u toku jučerašnjeg dana umrlo 29 osoba, što je najmanji broj žrtava koronavirusa od 28. januara. Virus je u Kini do sada ubio 2.744 osobe.

U provinciji Hubei, koja je žarište epidemije, prijavljeno je 409 novih slučajeva i 26 smrtnih slučajeva. Više od 40 država i regiona van Kine prijavilo je slučajeve koronavirusa. Zaraženih ima na svim kontinentima osim na Antarktiku.

Koronavirus se priširio i na Brazil, Pakistan, Norvešku, Grčku, Rumuniju i Alžir.

Kurir.rs/Tanjug, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track