OTKRIVEN TAJNI PROLAZ ISPOD BRITANSKOG PARLAMENTA: Za skrivenu sobu se vekovima nije znalo, a to nije jedino iznenađenje
Foto: Profimedia

pronašli šarke

OTKRIVEN TAJNI PROLAZ ISPOD BRITANSKOG PARLAMENTA: Za skrivenu sobu se vekovima nije znalo, a to nije jedino iznenađenje

Planeta -

Vrata napravljena u 17. veku otkrivena su ispod britanskog Parlamenta.

Vekovima se nije znalo za tajni prolaz koji je sagrađen povodom krunisanja kralja Čarlsa II 1661. godine, a otkriven je tokom obnavljanja zgrade.

"U istorijskim arhivima u Svindonu smo pregledali oko 10.000 neevidentiranih dokumenata koji se odnose na palatu; tada smo pronašli planove za ulaz u kameni prolaz iza Vestminsterske palate", izjavila je Liz Halam Smit, profesorka i istorijski konsultant za projekat obnove.

Zahvaljujući njima, tim je uspeo da pronađe šarke dvaju drvenih vrata visine tri i po metra, s malom sobom između njih.

Dendrohronologija, metoda kojom se određuje starost drveća, korišćena je za utvrđivanje da li je drvo na plafonu malog prolaza bilo izrađeno 1659. godine, dve godine pre krunisanja. Prolaz je bio deo dužeg puta koji je trebalo da vodi iz nekadašnje lokacije Doma lordova ka dvorani u kojoj su sedeli kralj i kraljica.

Postojanje ove sobe nije bilo jedino iznenađenje. Unutra su otkriveni i ručno napisani "grafiti" zidara koji su pomogli da se obnovi zgrada nakon oštećenja u požaru 1834. godine. Natpisi su nekako uspeli da odole vremenu i opstanu svih ovih godina.

Jedna od poruka, za koju se veruje da je napisana 1851. godine, glasi: "Ovu sobu je ogradio Tom Porter, koji je jako voleo pivo".

Donji dom Parlamenta deo je kompleksa zgrade britanske vlade u Vestminsteru koji se proteže uz obalu Temze. S Domom lordova, čini deo Vestminsterske palate, zgrade koja je turistima možda najpoznatija po poznatom tornju sa satom - Big Benu. Vestminsterska palata nalazi se na adresi Dauning strit broj 10, koja je udaljena samo nekoliko minuta hoda odatle.

"Uživali smo u ovom otkriću, ali palata bez sumnje krije još tajni koje tek treba da otkrijemo", rekao je Mark Kolins, državni istoričar u Parlamentu. On je dodao da se nada da će se ovaj prolaz uskoro naći u redovnoj turističkoj turi.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track