Najnovije vesti

U AMERICI PRVI SLUČAJ ŠIRENJA VIRUSA U ZAJEDNICI: Nije putovala u rizične zemlje, niti je bila u kontaktu sa obolelima!
Foto: Profimedia

kalifornija

U AMERICI PRVI SLUČAJ ŠIRENJA VIRUSA U ZAJEDNICI: Nije putovala u rizične zemlje, niti je bila u kontaktu sa obolelima!

Planeta

Osoba u Kaliforniji koja nije bila u kontaktu ni sa kim za koga se zna da je zaražen koronavirusom i nije putovala u zemlje u kojima virus cirkuliše, bila je pozitivna na testu na ovaj virus.

To je možda prvi slučaj širenja zaraze "u zajednici" u SAD, saopštili su u sredu Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), piše Njujork Tajms.

"U ovom trenutku izloženost pacijenta nije poznata", saopšteno je iz CDC. Slučaj je, kako se navodi, otkriven putem američkog javnog zdravstvenog sistema i dijagnostifikovao ga je jedan lekar.

Broj slučajeva u SAD ovim se popeo na 60, uključujući 45 slučajeva među Amerikancima koji su vraćeni iz Vuhana u Kini - epicentru izbijanja - i kruzerom Dajmond Princes, koji je virus preplavio nakon što je pristao u Japanu. 

foto: Profimedia

Do sada su službenici za javno zdravstvo kod svih pacijenata u zemlji mogli da potvrde nedavno putovanje u inostranstvo ili kontakt sa drugim zaraženim i da identifikuju izvore izlaganja.

Iako su zvaničnici CDC rekli da je moguće da je pacijent bio izložen kontaktu sa nekim ko se vratio s puta, a ko je bio zaražen, čini se da je novi slučaj širenja u zajednici - onaj kome izvor zaraze nije poznat.

Specijalista za zarazne bolesti na Univerzitetu Vanderbilt doktor Vilijam Šafner rekao je da bi "to sugerisalo da postoje i drugi neotkriveni slučajevi".

Sve vesti iz sveta o koronavirusu, iz minuta u minut možete pratiti OVDE.

Kurir.rs / Tanjug,  Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...