Najnovije vesti

PENTAGON U PANICI ZBOG RUSA I KINEZA: Njihove vojske su sve jače, naša vojna prednost je oslabila!
Foto: Profimedia

trka u naoružavanju

PENTAGON U PANICI ZBOG RUSA I KINEZA: Njihove vojske su sve jače, naša vojna prednost je oslabila!

Planeta

Vojna prednost Sjedinjenih Američkih Država u svetu je potkopana, dok Rusija i Kina jačaju svoje kapacitete u ovoj oblasti, izjavio je na saslušanju u Predstavničkom domu američkog Kongresa predsedavajući Komiteta načelnika štabova Oružanih snaga SAD general Mark Mili.

On je objasio da je vojska SAD i dalje spremna da vojno obuzdava i zaštiti zemlju od napada, podrži saveznike i vodi rat sa svakim potencijalnim protivnikom.

"Međutim, naša konkurentska prednost je potkopana i niko ne treba da sumnja u to. Kina i Rusija jačaju svoje vojne potencijale kako bi nadmašile SAD i njihove saveznike i obezbedile svoj uticaj u celom svetu", priznao je Mili.

Ranije je američki ministar odbrane Mark Esper u pisanoj izjavi Predstavničkom domu izjavio da je Vašington zabrinut težnjom Rusije za dominacijom. Prema njegovim rečima, nedavna demonstracija hipersoničnog oružja „potvrđuje strahove od rastućeg vojnog potencijala (Moskve).

Ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov je na svečanom prijemu povodom Dana branioca Otadžbine ranije izjavio da Rusija ne želi trku u naoružanju niti vojnu dominaciju, ali njene oružane snage predstavljaju važan faktor za međunarodnu bezbednost.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija/Foto ilustracija: Profimedia)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...